Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 mar, 2017|Pressmaterial

Skolor engagerar sig för Earth Hour

Många skolor och förskolor engagerar sig inför klimatmanifestationen Earth Hour lördagen 25 mars kl 20:30. Barnen gör aktiviteter kring allt från energi och matsvinn till att samla skräp utomhus.

– Skolorna gör ett fantastiskt jobb under Earth Hour. Det är både roligt och viktigt att förskolan och skolan sätter ökat fokus på klimatet i undervisningen och att de vill vara med och inspirera barn och unga att agera i klimatfrågan. Unga tänker mycket på klimatet och skolan är en viktig arena för debatt och diskussion, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Inför Earth Hour jobbar många elever med både konkreta och större projekt om klimat och hållbarhet. WWFs utbildningsmaterial hjälper pedagoger, barn och ungdomar att koppla ihop globala utmaningar med lokala aktiviteter. Ett samarbete är igång med Stiftelsen Håll Sverige Rents projekt ”Grön flagg för att väcka miljöengagemang hos barn och unga.

En av de förskolor som deltar i årets Earth Hour är Solbackens Montessori i Åkersberga utanför Stockholm.

-Vi vill att vårt arbete med hållbarhet ska vara något lustfyllt och inspirera till ett livslångt engagemang för vår planet. Det är barnen som är vår framtid! Vi ser därför Earth Hour som ett gyllene tillfälle att engagera barnen för att bidra och ta ansvar i klimatfrågan, säger Mia Ehrson, lärare på Solbackens Montessori.

Utvärderingar från tidigare år visar på en bredd i aktiviteterna bland skolor och förskolor. Eleverna uppmuntras till klimatsmarta handlingar, föreläser för andra om hållbarhet och många barn och elever ger egna miljölöften. WWF har också fått ta emot mängder av målade händer med miljöbudskap från barn i hela Sverige som överlämnats till miljöministern.

Foto: WWF, Händer med klimatbudskap som WWF mottagit från barn under tidigare Earth Hour.

Här är några exempel på vad fem förskolor och skolor ska göra under årets Earth Hour:

- Änghagsdalen 16, förskola i Göteborg – Fokuserar på nedskräpningen och utfiskningen av våra hav. De ska skapa två modeller för framtidens hav; ett hav som är nedskräpat och ett hav så som barnen skulle vilja att det såg ut.

-Malmö Latin, gymnasieskola i Malmö - Estetiska programmet anordnar konsert på temat klimat, med minimal ljussättning och utan elförstärkta instrument, den 22 mars. I Matematik 1b har eleverna gjort beräkningar på hur mycket energi som förbrukas på konserter, vilket har väckt tankar hos eleverna om deras egen energiförbrukning i vardagen.

-Skatteldens förskola i Umeå – Pratar med barnen om vad Earth Hour är. Barnen får också rita ett eller flera tips på hur vi kan vara rädda om vår planet.

-Sundstagymnasiet i Karlstad – Eleverna ser på filmer, gör övningar kring klimatsmarta val och anordnar en "klädbytartimme".

-Solbackens Montessori, skola och förskola i Stockholm – Utmanar barn och elever att minska matsvinnet genom att väga rester. Väver in Earth Hour i projekt för Grön Flagg på temat energi och i ett skräpuppdrag inom Vi håller rent.

Högupplösta bilder finns här

Utbildningsmaterial för förskola och skolor för Earth Hour 2017 finns här

För mer information och anmälan för att delta i Earth Hour, kontakta:

Germund Sellgren, handläggare utbildningsfrågor WWF,

germund.sellgren@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se