Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 feb, 2019|Pressmaterial

Smältande isar får hungriga isbjörnar att stranda i ryska Arktis

Byar vid ögruppen Novaja Zemlja i nordvästra Ryssland har den senaste tiden överraskats av besök av ett 50-tal hungriga isbjörnar. De gräver efter mat på soptippar och går in i bostadsområden. En lösning för att minska konflikterna är isbjörnspatruller som WWF jobbar med både i Ryssland, Grönland och Kanada.

Isbjrn p isflak tagen p Spetsbergen

Isbjörn på isflak (bilden tagen på Spetsbergen). Foto: Steve Morello, WWF

Havsisen väster om ögruppen Novaja Zemlja i ryska Arktis har inte frusit till som vanligt, vilket just nu utmanar vardagslivet för både människor och djur.

– Många isbjörnar som normalt skulle vara långt borta från land har strandat. Ett varmare klimat med krympande havsis gör att de måste tillbringa mer tid på land för att hitta föda, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.  

Vid allvarliga situationer slutar det ofta med att isbjörnar skjuts, men i Ryssland är det förbjudet sedan 1956. Det är stor risk att problemet med hungriga isbjörnar i samhällen kommer att öka i takt med ett varmare klimat. Undantagstillstånd har proklamerats på ögruppen i väntan på hjälp från de centrala myndigheterna.

– Situationen på Novaja Zemlja är extrem. Soporna som lockar till sig isbjörnarna måste bort och en alternativ matplats måste öppnas en bit bort från samhället. WWF har ett pågående samarbete med ryska myndigheter för att minska möten mellan isbjörn och människor, säger WWFs Arktisexpert Tom Arnbom.

Så småningom kommer byn att behöva staket och hinder, videoövervakning och alarmvarningssystem.

WWF jobbar på bred front med att minska konflikter, bland annat med isbjörnspatruller. 2007 startades en i östra Ryssland när byn Vankarem på Tjukterhalvön fick besök av över 200 isbjörnar samtidigt. Idag finns sådana patruller också på Grönland, Alaska och Kanada. WWF finansierar även containrar för att lagra mat och elstängsel för att skydda slädhundar.

–Patrullerna förhindrar oavsiktliga och farliga möten mellan isbjörnar och människor. De gör både samhällen och björnar säkrare, säger WWFs Arktisexpert Tom Arnbom.

Fakta:

Novaja Zemlja är en rysk ögrupp i Norra ishavet med knappt 3 000 invånare, mestadels militärer med familjer. Öarna användes under sovjettiden (1955-1990) för kärnvapenprov.

Fakta om isbjörn: https://www.wwf.se/wwfs-arbete/arter/1125759-isbjorn

Youtubeklipp: https://www.youtube.com/watch?v=sigRLPxywjM (Guardian)

För frågor, kontakta:

Tom Arnbom, Arktisexpert WWF, mobil 070-554 40 66

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, presstelefon 08-546 575 00

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 15/03/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se