Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|11 nov, 2014|Pressmaterial

Smugglar svenska turister elfenben? Hur kan tjuvjakten i Afrika stoppas?

Presskonferens: Tid: Måndag 17 november kl 11:00 (inkl lunch) Plats: Pressklubben, Vasagatan 50, Stockholm

Tjuvjakten på några av världens finaste flaggskeppsarter ökat dramatiskt. Under 2013 dödades omkring 35 000 elefanter i Afrika - mer än en elefant varje kvart. En stor del av elfenbenet skeppas illegalt till den asiatiska marknaden.

WWF driver för tredje året kampanjen Stoppa tjuvjakten. I samband med den presenterar vi en ny undersökning om hur svenska turister agerar när de reser och är på semester i ett antal länder Asien och Afrika. Köper turisterna med sig elfenbenssouvenirer från tjuvskjutna elefanter? Är de ofrivilliga smugglare eller är de medvetna om vad lagen säger?

WWFs Afrikaexpert Allan Carlson är nyss hemkommen efter en expedition till Tanzania och ger en lägesrapport om elefanter och noshörningar. Vad görs i de drabbade länderna – och vad händer i Kina och Vietnam, viktiga marknader för elfenben och noshörningshorn?

Den illegala handeln med hotade djur omsätter globalt omkring 65 miljarder kronor per år och är den femte största kriminella verksamheten i världen.

Deltar gör bland andra: Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, Allan Carlson, Afrikaexpert WWF, Mats Forslund, expert handel med hotade arter och Joakim Odelberg, bevarandefilmare.

För anmälan och frågor, kontakta:
Marie von Zeipel, pressansvarig, WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se