Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 dec, 2013|Pressmaterial

Starkt stöd för WWFs kampanj mot auktionshusen att stoppa handeln med elfenben

WWF vill ha nolltolerans av handel med elfenben och noshörningshorn så länge den brutala tjuvjakten pågår och uppmanar alla auktionshus i Sverige att sluta handla med elfenben. Stödet från svenska folket är stort. Nära 28 000 personer har skrivit på WWFs Facebook-upprop mot handeln med elfenben och noshörningshorn – och 86 procent uppger i en ny undersökning att så länge det pågår tjuvjakt av elefanter bör inte svenska auktionshus sälja elfenben.

Det säljs hundratals elfenbensobjekt varje år på svenska auktionsverk. – Eftersom det finns en stor marknad i Kina som patinerar elfenben och det är svårt att se skillnad mellan gammalt och nytt ber vi auktionshusen att helt sluta handla med elfenben.  för att inte riskera att det kommer från tjuvjagade elefanter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.     Tjuvjakten på elefanter ökar lavinartat. Under det närmaste decenniet riskerar elefanter att kraftigt minska i antal i stora delar av Afrika. 30 000 elefanter tjuvskjuts illegalt per år. Det innebär en elefant varje kvart. Den illegala handeln har kommit till Sverige. Tre svenska personer arresterades nyligen för artskyddsbrott för smuggling av noshörningshorn med ett beräknat marknadsvärde på flera miljoner kronor. Just nu utreds Uppsala Auktionskammare för artskyddsbrott för ett 30-tal objekt som var till försäljning i augusti i år. – Det enda sättet att vara helt säker på att man inte stödjer handel med illegalt elfenben eller djurdelar från andra hotade djur är att inte sälja alls, säger Mats Forslund, expert när det gäller handel med vilda djur och växter på Världsnaturfonden WWF.   WWFs upprop mot auktionshusens handel med elfenben och noshörningshorn stöttas av närmare 28 000 personer på Facebook och över tusen har kommenterat. Så här skriver några: ”Att det ska behövas förbud för något så självklart är sorgligt. Bojkotta auktionsfirmor som säljer varor av noshörning och elefant samt sprid ryktet så att ingen besöker dem. Har man någon slags moral spelar det heller ingen roll om det finns ngn dammig lag från 1947, man handlar helt enkelt inte med elfenben 2013. All handel med elfenben, antikt eller från nyss dödade elefanter, bidrar till fortsatt tjuvjakt och elefantslakt”. För mer information, läs här: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151996842539530 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152038741214530&set=a.381468509529.159969.371791194529&type=1&theater http://www.wwf.se/vrt-arbete/illegal-handel/1542912-facebbok-upprop-wildlife Om undersökningen: Undersökningen genomfördes under oktober 2013 på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Den genomfördes i Cints on-line paneler. Enkäten bestod av slutna frågor. Undersökningen är riksrepresentativ med hänsyn till kön, ålder och geografiska regioner. Undersökningen baseras på 1 031 respondenter som rest till Afrika, Thailand och Vietnam under de senaste fem åren. För frågor, kontakta: Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15 Mats Forslund, expert handel med hotade arter, 0226-700 50 Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 19/03/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se