Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|04 maj, 2015|Pressmaterial

Storföretag samlas i Göteborg för klimatet

Nästan dubbelt så mycket som Sveriges totala årliga koldioxidutsläpp – 100 miljoner ton – har företagen i WWFs globala klimatprogram Climate Savers minskat sina koldioxidutsläpp med på tretton år. Nu samlas Volvokoncernen, SKF och en rad andra internationella företag i Göteborg för att driva på utvecklingen.

På en konferens 5 - 7 maj i Göteborg – utnämnd till Sveriges klimatstad 2015 – planerar ett 30-tal globala storföretag att ta nästa steg i arbetet mot en klimatanpassad ekonomi.

– Omställningen kräver stora förändringar. Som deltagare i Climate Savers vill vi visa ledarskap inom vår bransch, för kunder och samhället i stort, säger Niklas Gustavsson, Volvokoncernens Chief Sustainability Officer och ansvarig för företagets engagemang i Climate Savers.

På Göteborgsmötet ligger fokus på hur näringslivet kan ta en ledande roll i höstens klimatförhandlingar i Paris (COP21).

– Climate Savers kan inspirera politik och företag till ett ambitiöst klimatarbete. Vi räknar med att näringslivets företrädare spelar en aktiv roll inför höstens klimatförhandlingar i Paris, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

Sverige är ett av tio länder med störst ekologiskt fotavtryck per capita. Det betyder att alla förändringar och insatser från svenska företag kan få stort genomslag. Om alla andra företag runt om i världen av samma storlek och i samma branscher skulle följa Climate Savers-företagens exempel, skulle koldioxidutsläppen vara cirka 1 gigaton (en miljard ton) lägre år 2020. Det motsvarar 10 procent av det ”utsläppsgap” som måste åtgärdas på frivillig väg (förutom ländernas åtaganden) om världen ska stanna under två graders uppvärmning, eller utsläppen från mer än 2.3 miljarder fat olja.

– Med vår produktportfölj BeyondZero driver vi utvecklingen av klimatsmarta lösningar på bred front. Våra kunders teknologi finns i så många olika delar av samhället. Idag har vi 56 innovationer som appliceras i allt från energieffektiva bilar, lastbilar, tåg och pappers- och massafabriker, till vågkraft, vindkraft och solkraft. Omsättningen på denna typ av produkter ökar dramatiskt, samtidigt som vi minskar vår egen totala energianvändning. Näringslivet har en nyckelroll för ekonomins omställning och vårt konkreta arbete är ett exempel på detta., säger Rob Jenkinson, SKF-koncernens hållbarhetschef.

Fakta om konferensen:
Konferensen är öppen för den 5 maj för näringsliv och forskare.  6-7 maj möts Climate Savers-företagen i workshops om hur de kan förbättra sina hållbarhetsstrategier och arbeta i enlighet med 2-gradersmålet.

Bland talarna finns bland andra Niklas Gustavsson, Chief Sustainability Officer på Volvokoncernen, Rob Jenkinson, hållbarhetschef på SKF-koncernen, Marcus Wallenberg, styrelseordförande Skandinaviska Enskilda Banken, Håkan Nordkvist, chef för hållbar innovation på IKEA (Head of Sustainability Innovation, IKEA).

Media är välkomna att närvara tisdagen 5 maj. Pressträff torsdag 7 maj kl 13.00 med WWF och Climate Savers-företag.  

Anmälan till Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77
Plats: Lindholmens Konferenscenter, Lindholmens pir 5, Göteborg

För mer information, kontakta:
Stefan Henningsson, klimatexpert, WWF, 070-579 92 91
Niklas Gustavsson, Chief Sustainability Officer, Volvokoncernen, 031-661025
Rob Jenkinson, chef för Corporate Sustainability på SKF, mobil 0725-776 576
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, mobil 070-629 10 77

Fakta om Climate Savers:
Climate Savers är WWFs globala klimatprogram för att engagera näringslivet i omställningen till en klimatanpassad ekonomi. Idag är 29 internationella företag anslutna– bland annat Volvo och SKF.
Läs mer på: www.climatesavers.org  

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se