Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|02 jul, 2014|Pressmaterial

Svenska folket har utsett 21 skyddsvärda ”pärlor” i hela landet

Under våren och sommaren har allmänheten röstat fram 21 extra vackra och skyddsvärda naturområden i Sverige – ett i varje län – under WWF:s sommarkampanj Svenska Pärlor. Platserna saknar eller behöver bättre skydd.  Några av de vinnande pärlorna är gammelskogen i Jelka-Rimakåbbå i Norrbotten, Torhamns skärgård i Blekinge, vildmarken i Svartedalen i Västra Götaland, natur- och kulturområdet kring Venngarns slott i Sigtuna och hällmarkerna på File Hajdar på Gotland.

– Tvärtemot vad många tror rankas Sverige lågt när det gäller naturskydd och biologisk mångfald i en global jämförelse. Bara drygt hälften är skyddat jämfört med målen till år 2020. Vi behöver ett utökat naturskydd och därför driver WWF kampanjen Svenska Pärlor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. Till att börja med valde en expertjury ut tre områden med höga bevarandevärden i varje län. Platser med en fantastisk natur och stor betydelse för naturupplevelser – men med många hotade arter och livsmiljöer och behov av skydd. Bland dessa kunde sedan allmänheten rösta fram sin favoritpärla i varje län. Sverige når i dagsläget varken upp till nationella eller internationella miljömål. Enligt regeringens löften ska minst 20 procent land- och sötvattensområden och 10 procent marina områden skyddas till 2020. Hittills är bara cirka 13,7 procent av våra land- och sötvattensområden och 6,5 procent av våra havsområden formellt skyddade. – Vi behöver ett utökat naturskydd och bli bättre på att ta hand om den natur vi skyddar. Det är avgörande för att säkra framtiden för människan och den biologiska mångfalden i en värld där vi människor påverkar miljön allt mer allt mer, säger Mattias Klum, WWF-ambassadör. Som en del i kampanjen uppmanar WWF bland annat den kommande regeringen att dubblera anslagen i statsbudgeten för skydd av natur till fyra miljarder kronor per år. Läs mer om Svenska Pärlor här: www.wwf.se/svenskaparlor Pressbilder på samtliga läns Svenska Pärlor: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressbilder/1572832-pressbilder-svenska-prlor-2014 Hela listan på de framröstade Svenska Pärlorna:  Blekinge, Torhamn skärgård – Hästholmen och Öppenskär Dalarna, Koppångenområdet Gotland, File Hajdar Gävleborg, Hornslandet med omgivande vatten Halland, Trönningestranden-Laxvik inklusive Påarp Jämtland, Ånnsjön Jönköping, Ljunghems backar Kalmar, Mittlandsskogen på Öland Kronoberg, Tolg Norrbotten, Jelka-Rimakåbbå Skåne, Fyledalen Stockholm, Området vid Venngarns slott, Sigtuna Södermanland, Sjön Likstammen Uppsala, Gräsö Värmland, Brattforsheden Västerbotten, Kultsjön Västernorrland, Oskyddade delar av Ångermanälven Västmanland, Slagårda Västra Götaland, Svartedalen Örebro, Hjälmarlandskapet Östergötland, Gryts skärgård Pressbilder på samtliga läns Svenska Pärlor: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressbilder/1572832-pressbilder-svenska-prlor-2014 För mer information, kontakta:  Åsa Andersson, enhetschef vattenmiljö WWF, 070-669 92 90 Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02 Mariann Eriksson, kampanjansvarig Svenska Pärlor, WWF, 0706-87 33 31 Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 19/03/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se