Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|26 sep, 2017|Pressmaterial

Svenskar oroar sig för nedskräpningen i våra hav

Nio av tio svenskar uppger att de oroar sig för att mängden plast och skräp i våra hav ökar, och nästan sju av tio uppger att de upplever att mängden skräp och plast i haven och längs stränderna har ökat jämfört med för tio år sedan. Samtidigt agerar majoriteten för att minska sin plastkonsumtion. Det visar en SIFO-undersökning som utförts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

Bild: WWF

- Varje minut töms motsvarande en lastbil full med plast i haven. Först på senare tid har problemet kommit upp till ytan. Senast i våras släppte forskare bilder från en obebodd ö i Stilla havet där krabbor hade byggt bon i gamla sminkburkar och dockhuvuden – ett oroväckande bevis på hur illa vi tar hand om vår miljö och våra hav, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. 

Majoriteten av de tillfrågade uppger att de gör aktiva val för att minska sin plastkonsumtion; tre av fem svenskar undviker att köpa plastpåsar, och nästan lika många har med sig tygpåse när de går och handlar. Mer än varannan svensk uppger att de har minskat sin användning av engångsartiklar i plast. 

- Det är positivt att så många agerar, ändå måste vi göra mer. Plast och skräp hör inte hemma i haven, det kan innebära gifter som sprids och djur kan fastna eller äta plast och dö. Plast som fiskar äter riskerar att hamna på våra tallrikar, så i praktiken riskerar vi att äta den plast vi inte tar hand om, säger Inger Näslund, expert på fiske- och havsfrågor på WWF.

Ur SIFO-undersökningen:

 • 68 procent av de tillfrågade upplever att det är mer eller mycket mer skräp och plast på stränder och i våra hav idag än för tio år sedan. Nästan varannan kvinna (46 procent) uppger att de upplever att skräpet och plasten på våra stränder ökat mycket mer under perioden, motsvarande siffra för männen är 36 procent.
 • Svenskarnas åtgärder för att minska sin plastkonsumtion:
  • 55 procent har minskat användningen av engångsartiklar i plast som bestick, muggar och påsar
  • 61 procent undviker att köpa plastpåsar
  • 58 procent har med sig egen tygpåse när de handlar
  • 78 procent är noga med att återvinna och slänga skräp på rätt ställen
  • 28 procent försöker köpa andra material än plast när det kommer till produkter som husgeråd, möbler, kläder, leksaker eller inredningsprylar

För högupplösta bilder:

http://www.wwf.se/plastihaven

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes mellan 8-14 september 2017 av SIFO på uppdrag av WWF. Totalt svarade 1011 personer i åldrarna 18-79 år.

Fakta om skräp och plast i haven:

Cirka 80 procent av allt skräp som hamnar i haven kommer ifrån land, och merparten av skräpet är plast som vattenflaskor och plastpåsar (Håll Sverige Rent). 2016 kom ett EU-direktiv med informationskrav för butiker om plastpåsens negativa effekter på miljön för att minska användandet av plastpåsar. Detta trädde i kraft i juni 2017, och i vissa fall har butiker i Sverige börjat ta betalt för plastpåsar. Mätningar från bland annat Naturskyddsföreningen visar att förbrukningen av påsar i handeln minskat kraftigt på bara tre månader. Länder som Costa Rica, Rwanda och Frankrike har gått längre än Sverige och förbjudit plastpåsar helt.

För mer information, kontakta:

Inger Näslund, havsexpert, Världsnaturfonden WWF, inger.naslund@wwf.se, 070-1053057

WWF press – press@wwf.se, 08-54657500

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se