Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|24 mar, 2015|Pressmaterial

Svenskarna vill se politiska krafttag för klimatet

Svenska folket blir allt mer engagerade i klimatfrågan, men upplever att svenska politiker inte gör tillräckligt. Hela 8 av 10 svenskar vill att politiker och beslutsfattare ska göra mer för att begränsa klimatförändringarna. En klar majoritet vill också producera sin egen energi och mer än hälften skulle kunna tänka sig ett konsumtionsfritt år. 9 av 10 svenskar vill också att politikerna satsar på hållbara städer. Det avslöjar 2015 års Earth Hour Klimatbarometer som lanseras idag av WWF.

Svenska folket bryr sig i högsta grad om klimatfrågan – och vill se en förändring. Earth Hour Klimatbarometer 2015 visar att 34 procent har ett större klimatengagemang och 40 procent mer kunskap om klimatfrågan än för fem år sedan. Samtidigt ökar oron och ångesten över klimatet, 35 procent uppger en ökad oro och 57 procent lika stor oro som i tidigare Earth Hour-undersökningar.

– Resultatet visar att politiker och svenska folket går i otakt. Människor vill se en förändring. Våra beslutsfattare måste fatta modiga och tydliga beslut under detta viktiga klimatår, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Enligt WWFs undersökning, som är utförd av Cint med över 1 000 intervjuade i samband med Earth Hour, tror 89 procent av alla svenskar att klimatförändringarna vi ser idag är, eller troligtvis är orsakade av mänsklig aktivitet. 37 procent uppger också att de känt klimatångest. Det som oroar mest är fler stormar och extremväder (41 procent), stigande havsyta (27 procent), smältande glaciärer (25 procent), ökad mänsklig ohälsa (24 procent), ökad risk för konflikter (23 procent) och att många av jordens arter dör ut (23 procent).

Ökade satsningar på hållbara städer
Städerna står idag för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen och hur människor lever, bor och konsumerar i våra städer och samhällen har en enorm påverkan på vår planet. 87 procent av alla svenskar vill att politikerna satsar mer resurser på hållbara städer och intresset för att kunna påverka klimatet i rätt riktning ökar. På frågan om vad man gör för klimatet och miljön svarade 65 procent “återanvänder och återvinner material”, 56 procent ”minskar sitt matsvinn”, 55 procent “använder gång- och cykelvägar” och 46 procent “åker kollektivt”. För att välja bort bilen, som är ett av de områden i våra liv som orsakar mest klimatutsläpp, uppges billigare kollektivtrafik (43 procent), tätare turer med kollektivtrafiken (35 procent) och bättre cykelbanor (20procent) vara alternativ.

De allra flesta vill minska sin klimatpåverkan
Som invånare är vi både en del av städernas klimatpåverkan och en viktig pusselbit till ett hållbart samhälle genom att leva och välja klimatsmart i vardagen. 8 av 10 (81 procent) svenskar vill bli oberoende av eljättarna och kunna producera sin egen energi, 54 procent kan tänka sig ett konsumtionsfritt år och 72 procent uppger kunna offra till exempel en Thailandsresa för att minska sin klimatpåverkan.

– Vi ser en trend i att allt fler människor vill bidra till en klimatsmart värld. Earth Hour ger en signal till beslutsfattarna att agera. Stödet från privatpersoner, skolor, kommuner, företag och organisationer är avgörande i det här arbetet, avslutar Håkan Wirtén.

Earth Hour arrangeras för nionde året i rad.  Sedan 2007 har manifestationen engagerat företag, kommuner, organisationer och miljontals människor över 162 länder runt om i världen. Att släcka lamporna under WWFs Earth Hour är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar. Släck den 28 mars klockan 20.30 – 21.30 och visa ditt stöd till klimatet.

Läs mer på: www.wwf.se     

För frågor, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Stefan Henningsson, expert klimatfrågor WWF, 070-579 92 91
Katarina Herou, presskontakt WWF, 0702-825 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se