Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 jan, 2013|Pressmaterial

Tre svenska städer går vidare i den globala klimatutmaningen Earth Hour City Challenge

Sjutton städer i Kanada, Indien, Italien, Norge, Sverige och USA har valts ut att gå vidare i Earth Hour City Challenge – WWFs klimatutmaning till städer. I Sverige går nu Malmö, Stockholm och Uppsala vidare som finalister.

Totalt har 66 städer i sex länder anmält sig till den internationella klimatutmaningen som lanserades förra året på initiativ av Världsnaturfonden WWF. Deltagarna satsar på allt från kollektivtrafik, solenergi till klimatsmart renovering av bostäder och hållbar upphandling. Den 19 mars avgörs vem som blir Earth Hour Capital 2013.

Städernas engagemang är otroligt inspirerande. Starka åtaganden på lokal nivå kan bidra till att vända ohållbara trender. Många utvecklar ambitiösa utvecklingsplaner för bostäder, transporter och energi. Vi önskar nu finalisterna lycka till i utmaningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Genom det globala initiativet hoppas WWF få större global spridning av lösningar för hållbar stadsutveckling som redan finns på många håll.

Bland de svenska finalisterna uppmärksammas Malmö särskilt för satsningarna på smarta elnät, energismarta bostäder och mobilitetslösningar i stadsdelarna Hyllie och Fullriggaren. I Rosengård lyfts ”Hållbara Hilda” fram som ett bra exempel på hur man kan satsa på energisnåla och klimatsmarta lösningar i befintlig bebyggelse i samarbete med de boende.

Stockholms satsningar på trängselskatten och planerna för "Hållbara Järva” – upprustningen av miljonprogrammet med mål om halverad energianvändning samt investering i solenergi – lyfts fram som särskilt intressant.

Uppsala utses till finalist genom stadens strategiska arbete med det så kallade Klimatprotokollet, där en rad aktörer samarbetar för att möta klimatutmaningen. Det handlar om allt från samåkning till gemensam uppvärmning, bilpooler och användning av spillvärme.

Världens städer spär på klimatförändringarna och står för cirka 70 procent av de globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen. Men de är också en del av lösningen.

Städerna har stora möjligheter att gå före med lösningar för attraktiva och hållbara livsstilar. Fotavtrycken kan minskas samtidigt som människor får det bättre, säger Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.

I Kanada har Colwood, Surrey och Vancouver utsetts till finalister, i Indien Cochin, Coimbatore och Delhi, i Italien Forli och Siena, i Norge Arendal, Oslo och Stavanger, i USA Chicago, Cincinnati och San Francisco och i Sverige Malmö, Stockholm och Uppsala.

--------------------------------------------------------------------

Fakta: Under februari utses fem nationella pristagare som tillsammans med den stad som utses till Earth Hour Capital 2013 presenteras vid en konferens i Malmö 19 mars.

Utmaningen sker i samarbete med stadsnätverket ICLEI (Local Governments for Sustainability) och deltagarna rapporterar in sin information till Carbon Cities Climate Registry (CCCR).

Juryn kommer att lägga särskild tonvikt på hur städerna planerar att tillgodose människors dagliga behov av t ex bostäder, transporter, energi och samtidigt göra städerna grönare och attraktiva att bo i.

För pressbider och mer information: www.wwf.se/ehcc2013

För frågor:
Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck WWF, 070-885 51 85
Carina.Borgstrom-Hansson@wwf.se
Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-393 9030
barbara.evaeus@wwf.se
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se