Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|14 feb, 2024|Pressmaterial

Ukraina vädjar om hjälp att rädda visenter

En grupp visenter har i flera decennier levt i Zalissiaparken nordöst om Kiev. Men efter Rysslands krig mot Ukraina har delar av parken förstörts och nu finns bara visenthonor kvar. WWF Ukraina vädjar nu till omvärlden om ekonomiskt stöd för att hämta två hanar från Vinnytsia-regionen, 30 mil bort, så att djurens framtid säkras.

Visent Foto  Wild Wonders of Europe, Stefano Untherthiner WWF

– Flocken har nu lämnats utan hane och kommer att dö ut över tid, om inget görs. Om vi kan förena hanarna med honorna har vi en chans att rädda de här visenterna för framtiden. De är viktiga för den biologiska mångfalden, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

Stora delar av det inhägnade området i nationalparken förstördes i mars 2022 som ett resultat av den ryska militära invasionen av Ukraina. WWF Ukraina, som är hårt ansatta av kriget, ber nu om hjälp för att klara kostnader för transporter, administration, olika tillstånd och myndighetsintyg för två vuxna hanar.

– I parken finns i dagsläget 14 honor och kalvar. Positiva effekter av stora gräsätare som visenten är att de som betande djur gynnar den biologiska mångfalden, säger Therese Wåtz, naturvårdsexpert på WWF.

Flocken i Zalissia stammar från en grupp som 1967 kom från Bialowiezaskogen i Polen. Visenten utrotades i det vilda i många länder i slutet av 1920-talet, men har kommit tillbaka via utplantering från hägn i djurparker. Vilda bestånd finns i dag i bland annat Polen, Rumänien och Ukraina.

WWF Sverige gick nyligen in med 500 000 kronor i akutstöd till WWF Ukraina.

– Det här är ett sätt att visa att vi tror på Ukrainas framtid. Nu får våra kollegor på plats möjlighet att fortsätta sitt viktiga arbete med att skydda miljön och naturen även i ett svårt läge på grund av Rysslands krig mot Ukraina. Satsningen ska driva på för en hållbar återuppbyggnad av landet, med särskilt fokus på biologisk mångfald och hållbart nyttjande, säger Gustaf Lind.

Fakta: Visenten (eller europeisk bison), är Europas största landlevande vilda däggdjur och kan väga uppåt 800 kg. Den är ett flockdjur som helst undviker människor i det fria. Visenten omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv, har status som sårbar och är en prioriterad art att återinföra för att gynna den biologiska mångfalden, enligt Internationella naturvårdsunionen. Jämfört med älg och rådjur, som ofta betar sly och plantor, äter visenten främst gräs, halvgräs och örter.

Här kan du donera/ge en gåva för att rädda visenterna (säker länk, mottagare är WWF Ukraina): 300 km of the road to love and saving bison (wwf.ua)

För frågor, kontakta: Therese Wåtz, naturvårdsexpert WWF, +46 8 515 114 69,

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77,

Kontakt WWF Ukraina:  Oleksandra Tkach, otkach@wwf.ua, +38 066 535 92 25

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 19/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se