Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|26 jun, 2023|Pressmaterial

Unga makthavare från 15 ungdomsorganisationer tar plats under Almedalsveckan: Stoppa Youthwashing

Under Almedalsveckan 2023 satsar 15 ungdomsorganisationer på att skapa fler samtal mellan generationer, genom workshop, mingel och walk n' talks. Nätverket har tillsammans med Region Gotland i år även initierat, Boka en ung expert, för att öka ungas representation i paneler och seminarier.

WWF Sweden Youth Almedalen
Nu är det dags för unga och vuxna makthavare att mötas igen på en gemensam arena under Almedalsveckan 2023. Sedan 2018 har WWF Sweden Youth arrangerat workshops med andra ungdomsorganisationer i samband med Almedalsveckan under temat #ungnog och #Stoppayouthwashing. Bild från workshopen 2022.

Vi vill öppna samtalet mellan generationer, visa på fördelarna och möjligheterna med meningsfull delaktighet och öka representationen i alla samhällsfrågor. Vår kunskap är inte begränsad till vissa frågor, unga är en del av hela samhället, säger Yusuf Muhawech, WWF Sweden Youth. 

Den 27 juni samlar 15 ungdomsorganisationer, inom nätverket #StoppaYouthwashing, unga och vuxna makthavare till en gemensam arena under Almedalsveckan för att samtala om aktuella samhällsfrågor. Workshopen utgår ifrån de samhällsfrågor som unga ser som viktigast: Vård och omsorg, miljö- och klimatfrågor, brottsbekämpning, jämställdhet och utbildning, enligt Ungdomsbarometern 2023. Ungas intresse för samhällsutveckling är fortsatt högt, vars engagemang tar sig nya uttryck i fler frågor än tidigare. Samtidigt upplever unga att deras möjlighet att påverka samhället minskat över tid, trots det höga intresset.

– När vi unga känner att vuxna lyssnar på riktigt så vågar vi ta plats och ta initiativ. Som ung är det viktigt att få någonting tillbaka från vuxna, framför allt förtroende. Om man ska påverka något i samhället så behövs fler perspektiv, då får man aldrig glömma att bjuda in och lyssna på oss ungdomar, säger Linnea Sjölundh, ung talesperson för Scouterna. 

Vi, organisationer inom nätverket, ser ett stort behov av att driva ungas rätt till meningsfull inkludering, delaktighet och ökad representation i samhället. Unga blir allt för ofta förbisedda, eller inbjudna till samtal baserat på ålder och inte kompetens, eller får otillräckliga förutsättningar att medverka. 

Vi ser det som självklart att unga besitter en oerhörd kompetens om sin situation och nya lösningar som behöver tas tillvara på i debatten. Vår röst är lika viktig som alla andras, därför är vi med i nätverket, säger Bartosz Stroinski, förbundsordförande Vi Unga. 

#StoppaYouthwashing-nätverkets aktiviteter inför och under Almedalsveckan 2023

Boka en ung expert 

Tillsammans med Almedalsveckan lanserade vi i år “Boka en ung expert”, en viktig kontaktväg för arrangörer att nå unga med rätt kompetens. Målet med initiativet är att föra ungas perspektiv närmare makthavare där delaktighet i det demokratiska samtalet kan generera både mer förankrade och kvalitativa beslut, samt nya insikter och lösningar.

Länk till initiativet: https://almedalsveckan.info/2471 

Workshop och mingel: Hur skapar vi en gemensam spelplan för samhällsfrågor mellan generationer och stoppar youthwashing?

Tid: Tis 27 juni kl. 17.00-19.00 

Plats: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin.

Länk till programmet: https://www.almedalsveckan.info/program/67198

Anmäl gärna ditt deltagande via bit.ly/syw2023 

Walk n' Talk: Nu går vi ett steg längre

Tid: Ons 28, tors 29, fre 30 juni kl. 14.30-15.00. Det går även att boka under andra tider.

Plats: Samling Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin, går mot strandpromenaden.

Länk till evenemanget: https://www.linkedin.com/events/walkn-talk-nug-rviettstegl-ngre7072010502322700288/

I nätverket #StoppaYouthwashing ingår:

Demokratibygget, Elevernas Riksförbund, Fler Unga, Förbundet Vi Unga, Galdem A Talk, KFUM Sverige, Plan International Sveriges Ungdomsråd, PUSH Sverige, Rädda Barnens Ungdomsförbund, Röda Korsets Ungdomsförbund, Scouterna, Sveriges Ungdomsråd, Svenska Ungdomsnätverket för Biologisk Mångfald, Ung Media Sverige och WWF Sweden Youth.

För mer information kontakta:

Sara Tingström, projektledare WWF Sweden Youth och samordnare för nätverket #StoppaYouthwashing, 070 930 98 23, sara.tingstrom@wwf.se

Bartosz Stroinski, förbundsordförande Förbundet Vi Unga, 076 782 10 67, bartosz.stroinski@viunga.se

 

Läs mer om fler seminarier och event som WWF deltar i under Almedalsveckan.

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se