Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 feb, 2014|Pressmaterial

Välkommen på stadsturné om hållbar utveckling

Världsnaturfonden WWF bjuder tillsammans med Umeå, Kristianstad, Västerås och Uppsala in till en stadsturné inom ramen för WWFs klimatutmaning, Earth Hour City Challenge. På rådslagen kommer frågor om vilka framgångar och utmaningar som svenska städer möter i arbetet för en hållbar stadsutveckling att lyftas. Dessutom får vi veta hur ungdomars framtidsbilder av staden år 2030 ser ut och vilka frågor och råd de har till experter och beslutsfattare. Välkomna! 

Världsnaturfonden WWF genomför en stadsturné till fyra städer där rådslag om den hållbara staden kommer att hållas. Rådslagen leds av moderator Peter Örn (tidigare bland annat ordförande i regeringens Delegation för hållbara städer) och inbjudna är beslutsfattare och olika nyckelaktörer inom stadsutveckling – såsom politiker, tjänstemän, forskare och näringslivsrepresentanter – men också skolungdomar från ett antal skolor på orterna. Eleverna har jobbat med ett projekt kallat ”Vår stad 2030” och kommer att presentera sina framtidsbilder av den hållbara staden på rådslagen. Det blir samtal och debatt där även paneler med experter ger värdefull feedback och idéinput till kommunernas klimatarbete. Eftermiddagarna bjuder också på korta, intresseväckande inspel hållbar stadsutveckling av bland andra Sabina Andrén, Världsnaturfonden WWF och professor Carl-Johan Engström från Global Utmaning. Skolungdomar utmanar politiker och experter Som en del av turnéns ambitioner har skolelever engagerats på de fyra orterna och med handledning från Världsnaturfonden WWF, arbetat fram sina framtidsbilder av "Vår stad 2030" utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Deras arbete kommer att presenteras under intressanta former på dessa rådslag. -       Världens städer står idag för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen. Städerna spelar en nyckelroll när det gäller att ställa om till 100 procent förnybar och hållbar energi. I WWFs klimatutmaning Earth Hour City Challenge har de här fyra städerna på ett imponerande sätt visat hur man jobbar med hållbar stadsutveckling. Med en turné i Sverige vill vi uppmärksamma städernas stora möjligheter att hitta lösningar som minskar vårt fotavtryck, ger ökad livskvalitet och engagerar människor, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén. Flera hundra personer är redan anmälda till de fyra rådslagen och vi välkomnar även er att närvara och ta del dessa spännande eftermiddagar. Turnéstoppen är:
  • Umeå 19/2,
  • Kristianstad 27/2,
  • Västerås 11/3,
  • Uppsala 12-13/3 med finalkonferens för Earth Hour City Challenge 2014
Varje turnéstopp har sin egen prägel och mer information finns på respektive kommuns liksom på WWFs hemsida. Välkommen till inspirerande och involverande rådslag med Världsnaturfonden WWF och fyra av Sveriges kommuner om arbetet för en hållbar stadsutveckling! Läs mer om Earth Hour City Challenge (WWF): http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour-city-challenge/wwf-p-stadsturn/1547523-ehcc-8211-wwf-p-stadsturn. Program Umeå 19/2 – Skolungdomar utmanar politiker och experter. Läs mer här: http://www.umea.se/umeakommun/byggaboochmiljo/energi/radslagomhallbarstadsutveckling.4.57b91f50142c257343473c5.html. Program Kristianstad 27/2 - Den hållbara maten: vad åt du till lunch?. Läs mer här: https://www.kristianstad.se/stadsturne. Program Västerås 11/3 - Västerås, planeten och framtiden. Läs mer här: http://www.vasteras.se/OMVASTERAS/Sidor/StadsturnéEarthHourCityChallenge.aspx Program Uppsala 12-13/3 – Det globala ledarskapet. Läs mer här: http://www.uppsala.se/wwfklimatkonferens2014 Följ vår stadsturnéblogg med start på måndag 17/2: http://sverigesungdomsrad.se/svungblogg/ Hashtag på Twitter: #wwfstadsturne Mer information Sabina Andrén Projektledare Earth Hour City Challenge nationellt 070 34 05 137 sabina.andren@wwf.se Barbara Evaeus Manager Climate Communications, Världsnaturfonden WWF 070-393 90 30 barbara.evaeus@wwf.se Emelie Kärre Handläggare Hållbara städer, Världsnaturfonden WWF 070-543 95 09 emelie.karre@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se