Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|19 mar, 2013|Pressmaterial

Vancouver korad till årets internationella klimatstad – Earth Hour Capital 2013

Den kanadensiska staden Vancouver koras idag till Global Earth Hour Capital 2013 för sina innovativa klimatåtgärder och engagemang för att skapa en hållbar och attraktiv stadsmiljö för invånarna.

Utmärkelsen delas ut idag på konferensen Earth Hour City Challenge Award Ceremony i Malmö. Staden vann också i klassen ”People´s Choice” där människor röstat fram sin favoritstad ur klimatsynpunkt på nätet.

– Juryn anser att Vancouver är världsledande på klimatsmart stadsutveckling, vilket är särskilt imponerande med tanke på Kanadas låga nationella ambitioner på klimatområdet, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Vancouver, som ligger mellan Stilla havet och Klippiga Bergen har trots fördubblad folkmängd de senaste 25 åren klarat tillväxten smidigt, bland annat genom att inte satsa på bilen som det självklara transportmedlet. Exempelvis har staden byggt 245 km cykelvägar och mängden cyklister i staden ökade med 35 procent mellan 2008 och 2011.

Vancouver har också inlett ett innovativt arbete med lokalproducerad förnybar energi. Vissa områden ska ställa om energisystemen för att minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent till 2020. Det bidrar till omställningen mot en 100 procent förnybar framtid de kommande decennierna. Antalet gröna jobb ska fördubblas.

– Staden har en övergripande helhetssyn inte minst när det gäller matförsörjning och energi. Till exempel ska alla byggnader vara koldioxidneutrala år 2020 och invånarna ska göra 50 procent av sina resor med cykel eller kollektivtrafik. Det innovativa helhetstänkande har vägt tungt, säger Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck på WWF.

Uppsala vann den svenska delen av klimatutmaningen och utsågs den 12 mars till Årets svenska Earth Hour-stad 2013. Staden prisades bland annat för sitt innovativa arbete med Klimatprotokollet och sin satsning på energismarta och förnybara bränslen inom transportsektorn.

De övriga nationella klimatstäderna som koras idag är Forlì i Italien, New Delhi i Indien, Oslo i Norge och San Francisco i USA.

Fakta - Earth Hour City Challenge:
Stadsutmaningen Earth Hour City Challenge startades av WWF 2010. Målet är att få städer att bli mer drivande i den globala omställningen från fossilt till förnybart. Juryn lägger stor vikt vid hur städerna planerar för behov av bostäder, transporter och energi.

Malmö blev den första staden som fick utmärkelsen Earth Hour Capital i Sverige 2011. Utmaningen expanderade under 2012 till 6 länder: Kanada, Indien, Italien, Norge, Sverige, USA och 66 deltagande städer. Samarbete sker med stadsnätverket ICLEI - Local Governments for Sustainability och informationen rapporteras in till Carbonn Cities Climate Registry (CCCR).

Svenska Postkodlotteriet är huvudfinansiär för projektet.

För mer information om Earth Hour City Challenge samt pressbilder: www.wwf.se/ehcapital2013

För mer information, kontakta:
Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-39 39 030
Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck, 0708-855 185
Mariann Eriksson, marknadschef WWF, 0706-87 33 31
Katarina Herou, tf pressansvarig WWF, 08-546 57 507, 0702-825 125
katarina.herou@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se