Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|06 mar, 2017|Pressmaterial

WWF: Alarmerande att svensk köttförbrukning ökar

Trendbrottet om mindre köttkonsumtion blev inte långvarigt. Tvärtom ökar svenskarnas förbrukning av kött nu återigen trots fler larm om köttets påverkan på klimatet och såväl vår egen som planetens hälsa. WWF vill att regeringen agerar och tar fram en strategi för hur den svenska köttkonsumtionen ska minska.

-          Det är oroväckande att förbrukningen av kött ökar, det klarar inte planetens gränser. Nu vill vi se att regeringen tar fram en strategi för hur vi halverar köttkonsumtionen, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF.

Jordbruksverket presenterade i dag siffror för hur den svenska köttförbrukningen såg ut under 2016. Den visar att svenskarna återigen ökat köttätandet. 2016 ökade köttförbrukningen med ett halvt kilo till 87,7 kilo årligen, vilket är en ny svensk rekordsiffra. Siffrorna visar bland annat att förbrukningen av kyckling ökat med 5,5 procent under förra året.

-          Trenden med ökningen av kycklingkött är problematisk. Kyckling har fördelar ur ett enskilt klimatperspektiv men kycklingproduktionen har även stora utmaningar eftersom det bland annat går åt mycket mark för att producera foder till djuren. Det är också särskilt allvarligt när man ser till den ökade importen av kyckling, säger Anna Richert.

Jordbruksverkets siffror visar också att importen av kött har ökat för alla köttslag förutom gris. Vid sidan av det har den svenska produktionen av nöt, gris och lammkött minskat. Det var enbart produktionen av kyckling och ägg som ökade under 2016. WWFs köttguide avråder konsumenter från att köpa allt importerat kött, bortsett från kött som uppfyller EUs krav för ekologisk produktion.

-          Att importen ökat för framförallt nöt och lammkött är ett steg i fel riktning. Vi behöver fler betande djur i det svenska landskapet och fler medvetna konsumenter i matbutiken, säger Anna Richert.

Kontaktinformation:

Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF

070-6376878

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se