Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|13 dec, 2019|Pressmaterial

WWF: Beslutet om ett klimatneutralt EU ett steg i rätt riktning

Inatt kom beskedet att EU antar målet att bli klimatneutralt till 2050. Polen var ensamt om att inte ställa sig bakom men diskussionen upptas igen i juni nästa år. Nu behöver EU snabbt säkra Polens deltagande i målet och ta fram skarpare utsläppsmål för 2030 till FNs nästa klimatmöte COP26. Enligt WWF är beslutet ett kliv i rätt riktning men det räcker inte; för att vara i linje med 1,5 gradersmålet bör EU vara klimatneutralt senast 2040.

Bild: WWF

I onsdags presenterade EU-kommissionen en ny EU-fond som ska stötta ländernas omställning till nollutsläpp. Fonden är särskilt inriktad på de regioner i EU som idag är väldigt beroende av kol. Ungern och Tjeckien var de sista länderna att ställa sig bakom målet.

– Beslutet om nettonollutsläpp kommer sent, men bättre sent än aldrig. Nu behöver EU snabbt säkra upp att Polen verkligen går med på målet om klimatneutralitet och skärpa målen för 2030. Både medborgare och vetenskapen kräver det, säger Ola Hansén, senior klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Med beslutet att bli den första klimatneutrala stora utsläpparen i världen tar EU ett tydligare ledarskap i klimatomställningen. EU kan nu driva på resten av världen att höja ambitionen när ländernas klimatplaner under Parisavtalet ska uppdateras nästa år, säger Ola Hansén.

För frågor, kontakta Ola Hansén ola.hansen@wwf.se, 070-280 80 33

Dela gärna:

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se