Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 okt, 2013|Pressmaterial

WWF: Bryt trenden, Eskil – stoppa överfisket på Östersjölaxen!

WWF uppmanar fiskeminister Eskil Erlandsson och samtliga Östersjöländer att på EU:s fiskerådsmöte den 17 oktober följa havsforskarnas råd för den vilda laxen. 

– Det är inte acceptabelt att Östersjöregeringarna år efter år väljer att sätta ett alltför högt fisketryck på den redan hotade vilda Östersjölaxen. Ska vi ha kvar den vilda laxen i Östersjön är det dags för regeringarna att visa det nu. Förra året var det endast Finland som stod upp och röstade för forskarnas råd, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. WWF konstaterar att den svenska hållningen om laxen – att tillåta ett fiske högre än vad forskarna rekommenderar – även saknar fullt stöd i riksdagen där flera partier istället anser att Sverige i EU ska följa havsforskarnas råd. – Det är beklagligt att EU-kommissionen rekommenderar länderna att sätta en nivå för nästa års laxfiske i Östersjön som överskrider de vetenskapliga råden med nästan 40 procent. Det går emot EUs nya mål om att fiskbestånden ska vara hållbart nyttjade 2015 och senast 2020, säger Jenny Fors, fiskpolicyansvarig på WWF. Hoten kvarstår. Den vilda Östersjölaxen har länge varit överexploaterad och endast ett fåtal av de totalt 30 laxbestånden som finns här har uppnått eller kommer att nå målet för återhämtning. Laxens återhämtning hotas inte bara av det lagliga överfiske som fiskeministrarna står bakom genom de senaste årens alltför höga kvoter. Laxen saknar långsiktig förvaltning och är offer för illegalt fiske och stor sårbarhet i vattenkraftdammar då de vandrar upp i älvarna för att leka. WWF har under flera år tillsammans med flera organisationer agerat för att en långsiktig förvaltningsplan för Östersjölaxen ska införas samt åtgärder för att den vilda laxen fritt ska kunna vandra förbi turbiner. Så länge inte detta är på plats är det extra viktigt att regeringarna följer havsforskarnas råd. För frågor, kontakta: Jenny Fors, fiskepolicyansvarig WWF, 070-513 77 64 Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 0706 - 29 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 19/03/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se