Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|14 feb, 2019|Pressmaterial

WWF: Färre noshörningar tjuvskjuts i Sydafrika

Nya siffror från Sydafrikas miljödepartement visar att antalet tjuvskjutna noshörningar i landet minskat från 1 028 till 769 under 2018. Många års anti-tjuvjaktsarbete har bidragit till att vända trenden. På fem år har tjuvjakten minskat med 36 procent, vilket Världsnaturfonen WWF välkomnar..

Förra året arresterades totalt 229 tjuvjägare i och intill Kruger National Park, vilket var 40 fler än under 2017. –Minskningen av tjuvjakten är ett steg i rätt riktning för Sydafrikas noshörningar och ett kvitto på att hårt naturvårdsarbete lönar sig. Men situationen för noshörningarna är fortfarande allvarlig och det förebyggande arbetet mot tjuvjakten måste fortsätta, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén. Tjuvjakten drivs av efterfrågan på noshörningsprodukter. Pulver från noshörningshorn anses som mirakelmedicin i Asien – och används till allt från att bota cancer till baksmälla. Kriminella syndikat anses ligga bakom mycket av smugglingen. Länder som exempelvis Vietnam och Kina pekas ut som några av de främsta mottagarländerna. –Länderna behöver öka samarbetet för att ta itu med korruptionen och få till ett effektivare internationellt samarbete kring brottssyndikaten i Asien som förser marknaden med noshörningshorn, säger Ola Jennersten, global naturvårdsexpert på WWF. WWF konstaterar att krisen för noshörningar är långt ifrån över. Fler stora gripanden gjordes under 2018, men ett stort problem är att de anklagade ofta släpps mot borgen. Fakta: Statistik tjuvjakt på noshörning i Sydafrika. 2014: 1215 noshörningar 2015: 1175 noshörningar 2016: 1054 noshörningar 2017: 1028 noshörningar 2018: 769 noshörningar WWF driver sedan 2012 en global kampanj mot den illegala djurhandeln –från tjuvjakten, smugglingen och transportvägarna till marknaden och konsumenterna Fakta: Ända sedan starten 1961 har WWF arbetat aktivt för noshörningens överlevnad. Arbetet går ut på att skydda noshörningen där den lever och att minska efterfrågan på noshörningshorn. WWF jobbar också med: •                    Att bevaka reservat där noshörningar kan leva säkrare •                    Forskning för att öka kunskapen om noshörningen •                    Omflyttning av noshörningar till skyddade områden •                    Utbildning och löner till parkvakter •                    Inköp av bilar och kommunikationsutrustning •                    Användning av smarta plan och annan elektronisk utrustning mot tjuvjakten som bekostas av WWF •                    Utbildning och samarbete med lokalbefolkningen För frågor, kontakta: Ola Jennersten, internationell naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02, Allan Carlson, naturvårds-och Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11, Mats Forslund, expert handel med vilda djur och växter, 070-399 81 63, Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 15/03/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se