Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 apr, 2024|Pressmaterial

WWF: Gör Sverige vildare

Nu drar WWF igång kampanjen Gör Sverige vildare som pågår fram till 31 augusti. Låt gräsmattan växa, rishögen ligga och rabatterna blomstra. –Genom att ge tillbaka lite natur kan vi hjälpa våra bin, humlor och insekter att få en framtid, säger Jessica Ångström, talesperson för svensk natur och arter på Världsnaturfonden WWF.

Gör Sverige vildare

Förra sommaren förvandlades nära 3 miljoner kvadratmeter till miljöer som gynnar pollinatörer. I år fortsätter satsningen och WWF bjuder in humlor och fjärilar till balkonger, trädgårdar och grönytor över hela landet. Såväl privatpersoner som kommuner, företag och organisationer uppmanas att bidra. I 

–Våra pollinerande superhjältar som bin och humlor spelar en avgörande roll för vår matförsörjning och ekosystem. Men deras livsmiljöer minskar på grund av moderna jord- och skogsbruksmetoder. Genom att ge tillbaka lite natur kan vi hjälpa våra bin, humlor och insekter att få en framtid, säger Jessica Ångström, expert på svensk natur och arter på Världsnaturfonden WWF.

I Sverige finns 2,6 miljoner privata trädgårdar med en yta lika stor som hela Gotland som har stora möjligheter att utvecklas i positiv riktning för pollinatörer.

Blommande ängsmarker och skogar med lövträd (som sälg och rönn) har minskat drastiskt sedan början av 1900-talet. Idag finns bara 1 procent av ängarna och 10 procent av naturbetesmarkerna kvar.

Av Sveriges runt 270 vilda biarter är 97 rödlistade, och där ingår ungefär en fjärdedel av våra humlor. Nästan en tredjedel av dagfjärilarna är också rödlistade. Så många som 500 av Sveriges runt 4 400 pollinerande insektsarter riskerar att dö ut, vilket hotar balansen i ekosystemen. Det här syns redan på många platser runt om i världen.

– Plantera växter som är rika på pollen och nektar, låt gräsmattan växa fritt eller rishögen ligga kvar. Varje vild kvadratmeter räknas, säger Jessica Ångström.

Tips

  • När insekter vaknar på våren behöver de mat. Låt därför de första maskrosorna blomma!
  • En rabatt med vårblommor som pärlhyacint och krokus är också populärt. Planera trädgården så att det alltid är något som blommar. Kantnepeta har en lång blomningstid och gillas av många.
  • Inför valborg och eldning av ris- och lövhögar, se till att ingen övervintrande igelkott ligger gömd
  • Välj giftfritt inför kommande säsong!
  • Hjälp nästa generation av humlor och vildbin med bostäder. Sätt upp insektshotell – eller samla ved, kvistar, löv eller sandhögar i trädgården.
  • Vill du följa bin, fåglar och igelkottar på nära håll i din trädgård, ställ ut ett vattenbad. Även holkar för fåglar och fladdermöss är trevligt! 

Fakta

Facebook-gruppen ”Vi gör Sverige vildare” fortsätter aktivera den växande communityn. Bli Naturfadder – få en fröpåse. Webinar 31 maj för att inspirera och komma i gång med en vildare trädgård. Jan Wester, Slåttergubben, gästar och delar sina tips på hur vi lyckas med en äng för pollinatörerna.

Ett 20-tal trädgårdsprofiler och influencers delar sina vilda trädgårdsprojekt i sociala kanaler, för att inspirera fler att vara med i Sveriges vildaste experiment - bland annat Therése Lindgren, Linda Schilén och Bosse Rappne, båda kända från TV4.

Mer info på: wwf.se/biologisk-mangfald/vildare-sverige/

wwf.se/biologisk-mangfald/pollinering/vad-gor-wwf/

För frågor, kontakta:

Jessica Ångström, expert svensk natur och arter, 070-353 22 72

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Senast ändrad 05/04/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se