Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 okt, 2023|Pressmaterial

WWF har utsett influencern Therése Lindgren till Årets Miljöhjälte 2023

Influencern Therése Lindgren har idag utsetts till Årets Miljöhjälte av WWF. Hon tog emot priset på 100 000 kronor under WWFs höstmöte den 5 oktober i Stockholm i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan.

_DSC9360
WWF har utsett Therése Lindgren till Årets miljöhjälte 2023 och Kronprinsessan Victoria deltog i prisceremonin.

– Genom att utse Årets Miljöhjälte vill vi lyfta fram någon som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer hållbart. Årets pristagare Therése Lindgren har ett starkt engagemang för djur, natur och hållbarhet. Genom  sina många följare når hon ut till en stor publik som kanske inte annars hade nåtts av viktiga miljöbudskap, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF. 
 
Therése Lindgren, som bor i Stockholm, ägnade sig som influencer till en början mest kring frågor om smink och skönhetsvård. Det ledde senare till ett engagemang för psykisk ohälsa och djurskydd. Idag har hon över en miljon följare och är en av Sveriges allra mest inflytelserika influencers som inspirerar sina följare till en grönare omställning och pratar om det som är viktigt på riktigt.  
 
– Genom hela min hållbarhetsresa har jag fått så mycket stöd och inspiration, särskilt från mina följare. Den här vinsten är därför inte bara min, utan ett erkännande till var och en av oss som donar på i vardagen för en grönare framtid, säger Therese Lindgren. 
 
För sex år sedan satte Therése Lindgren sig in i hur djur i den svenska livsmedelsindustrin behandlas och blev då vegan. Det var startskottet till ett starkare engagemang för henne och vilja att göra skillnad för både djur och natur.  
 
– För mig känns det extra viktigt att värna om djur och natur eftersom de inte kan föra sin egen talan eller stå upp för sina rättigheter. Jag brinner även för frågan om minskad konsumtion. Jag är verksam i, och har i hög grad bidragit till, ett klimat i sociala medier som normaliserar och glamouriserar en överdriven och onödig konsumtion. Jag vill göra allt jag kan nu för att ställa det till rätta, avslutar hon.  

Therése Lindgren har valt att skänka hela prissumman ‐ 100 000 kronor ‐ till WWFs fjällrävsprojekt.
 
FAKTA Therése Lindgren 
Influencer som driver en av Sveriges största kanaler på Youtube,  Instagram och Tiktok. I dag brinner hon för en grön omställning. 
Hon klev i veckan in på 6:e plats på Maktbarometern 2023s lista för mest inflytelserika influencers. Skrev 2022 boken ”Viktigt på riktigt” med Naturskyddsföreningen som handlar om hennes strävan att leva mer hållbart.  
 
Årets miljöhjälte: 
Utmärkelsen Årets miljöhjälte delades för första gången ut 2010 med syftet att lyfta fram personer eller organisationer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för naturen och att minska vår påverkan på planeten. Antalet miljöhjältar har varierat mellan åren – 2023 blir det endast en pristagare. 
 
Några av tidigare pristagare är Christer Borg, Älvräddarna (2010), Mats Karström, Steget före (2015), Clara Lidström, Underbara Claras värld (2013), Gunhild Stordalen, EAT Forum (2014), Pella Thiel, ekolog, Magnus Carlsson, artist och Greta Thunberg, klimataktivist (2019),Johan Rockström, miljöprofessor (2021) samt artisten Sofia Jannok (2022)  
 
Kriterier:  Den som nomineras ska ha visat mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra stor skillnad för miljön samt varit ett föredöme och inspirerat andra. 
 
Läs mer på: https://www.wwf.se/aktuellt/priser-utmarkelser/#om-priserna 

För frågor, kontakta:

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, press@wwf.se, tel 073-5852622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 05/10/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se