Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|28 nov, 2014|Pressmaterial

WWF kritiserar största vargjakten i modern tid

I början av nästa år blir det licensjakt på 24 vargar i Värmlands län och 12 i Örebro län. Dalarnas beslut dröjer, men landshövdingen i Dalarna har indikerat att det troligen blir mellan fyra och åtta individer i två olika revir. Det innebär att uppemot 44 vargar kan komma att dödas under licensjakten 2015. Förutom licensjakt kommer skyddsjakt att bedrivas under året. 

– Dagens vargjaktbeslut kommer att skapa större motsättningar i rovdjurskonflikten och vi är besvikna på att regeringen inte tog tag i vargfrågan för att få en långsiktig och tydlig lösning, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.

Antalet vargar som dödas vid kommande skyddsjakt kan med erfarenhet av tidigare års beslut omfatta omkring 30 individer. Totalt handlar det om att var femte varg riskerar att skjutas 2015 vilket är en mycket stor del av populationen.

Länsstyrelsernas beslut om licensjakt på varg för 2015 kan inte överklagas till domstol vilket har varit praxis under de senaste åren. Däremot kan besluten överklagas till Naturvårdsverket, vilket är märkligt med tanke på att det är Naturvårdsverket som delegerat vargjaktbesluten till länsstyrelserna. Det är inte troligt att Naturvårdsverket tycker annorlunda vid ett överklagande än när länsstyrelserna gavs mandat att ta beslut om licensjakt.

WWF tar ställning till ett eventuellt överklagande när samtliga länsstyrelser har tagit sina beslut.

– Det är häpnadsväckande att den tidigare regeringen medvetet satte naturvårdsorganisationernas rätt att överklaga myndigheternas beslut och tolkningar till domstol ur spel. Jag skulle inte bli förvånad om EU-kommissionen kommer att reagera med kraft mot jakten just på grund av detta, säger Tom Arnbom, rovsdjursexpert på WWF.

För frågor:
Tom Arnbom, rovdjursexpert WWF, 070-554 40 66
Peter Westman, naturvårdschef WWF, 076-837 80 59
Katarina Herou, presskontakt, 0702-825 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se