Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|08 maj, 2018|Pressmaterial

WWF lanserar Fiskguiden 2018:Hur mår fisken i Östersjön?

Tid: Onsdag den 23 maj kl. 10.00-13.30 (kaffe & smörgås från kl. 9:30, lunch 12:30) Plats: Eriks Gondolen, Stadsgården 6, Stockholm (T-bana: Slussen) 

Vilka matfiskar får grönt, gult eller rött ljus? Det avslöjas i Fiskguiden 2018 – WWFs uppdaterade konsumentguide för fisk och skaldjur som listar våra matfiskar med trafikljusens färger. Fiskguiden har getts ut sedan 2002 och haft stor påverkan på konsumenter, matbranschen och politiker.

I år riktar WWF strålkastarljuset på Östersjön. Både gäddan, flundran, laxen och inte minst torsken har problem och mår inte bra. Överfiske, övergödning och miljögifter har bidragit till minskade fiskbestånd.

Vad krävs för att rädda Östersjöfisken? Och hur kan vi minska övergödning och andra föroreningar som har en direkt påverkan på fisken och dess ekosystem? Det debatteras i samband med seminariet.

PROGRAM

10.00 - 10:00 Välkommen & presentation av Fiskguiden 2018

Karin Glaumann, sakkunnig fisk & marknad – ansvarig för Fiskguiden på WWF

10.40 Axfoods arbete med hållbar sjömat – Åsa Domeij, hållbarhetschef

11.00 Hur mår torsken i Östersjön? Henrik Svedäng, docent och forskare i marin ekologi vid bland annat Stockholms och Göteborgs Universitet.

11.20 Bensträckare

11.30 Paneldebatt – Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsministern, näringsdepartementet samt riksdagsledamöterna Eskil Erlandsson, Centerpartiet, Jens Holm, Vänsterpartiet, Emma Nohrén, Miljöpartiet och Jesper Skalberg Karlsson, Moderaterna

VÄLKOMMEN!

O.S.A senast 14 maj till fiskguiden@wwf.se eller till press@wwf.se. Ange om du vill ha fisk eller veganskt. Begränsat antal platser.

För frågor, kontakta: 

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77 eller presstelefon:08-546 575 00.

Inger Näslund, senior havsexpert WWF, finns på plats för intervjuer, mobil: 070-105 30 57

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se