Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|01 sep, 2017|Pressmaterial

WWF letar efter Årets Östersjöbonde

Nu ger sig WWF ut på jakt för att kora ”Årets Östersjöbonde 2018”. Utmärkelsen kommer att delas ut till de mest Östersjö-vänliga bönderna för deras arbete med att på ett nytänkande sätt minska övergödningen av Östersjön.

 Foto: Tomas Öberg WWF

- Med den här utmärkelsen vill vi framhäva att det finns konkreta exempel på lantbrukare som gör något utöver det vanliga och som verkligen bidrar till att skydda Östersjön, säger Anders Alm, Östersjöexpert på Världsnaturfonden WWF.

Jordbruket bär ett stort ansvar för utsläppen av kväve och fosfor till haven. Det innebär samtidigt att lantbrukare har en stor möjlighet att minska sitt bidrag till övergödningen genom att ta ett steg mot ett mer hållbart jordbruk. Syftet med priset Årets Östersjöbonde är att lyfta fram konkreta exempel på goda initiativ som görs på gårdarna runt Östersjön för att inspirera lantbrukare och beslutsfattare inom jordbrukssektorn.

WWF bjuder in enskilda lantbrukare, lantbruksfamiljer och lantbruksföretag, både konventionella och ekologiska, att delta i tävlingen. I varje land runt Östersjön kommer en vinnare att utses med ett pris på 1000 euro. Bland de ländernas vinnare utser därefter en internationell jury en regional vinnare som blir 2018 års Östersjöbonde. Den regionala vinnaren får en prissumma på 10 000 euro för genomförandet av de bästa miljöåtgärderna i hela regionen.

Den förra pristagaren, Markus Eerola från Finland, fick utmärkelsen för sina exakta och innovativa sätt att inkludera miljöhänsyn i de dagliga rutinerna och därmed framgångsrikt behålla nåringsämnena i sin ekologiska odling i Knehtilä. Genom odla växter med högt växtnäringsinnehåll och förbättra jordens struktur minskas läckaget av växtnäringsämnen till Östersjön. 

– Bönderna beskylls ibland för problemen med Östersjön. Med den här utmärkelsen kan vi öka medvetenheten om de många åtgärderna som tillämpas runt Östersjön för att nå ett mer miljövänligt lantbruk. Förutom lantbrukarna har beslutsfattare och konsumenter ett ansvar, det vill säga vi alla, säger Markus Eerola.

Fakta om WWFs utmärkelse Årets Östersjöbonde:

Utmärkelsen som instiftades 2009 är en del av WWF:s arbete för Östersjön. WWF arbetar för att minska övergödningen i Östersjön och därmed läckage av både fosfor och kväve till havet med ett speciellt fokus på att stödja hållbara jordbruksmetoder i Östersjöns avrinningsområde. Sista dag för ansökan är 31 Mars 2018.

Information och anmälan:
Ladda ned tävlingskriterier och anmälningsblankett

Tidigare mottagare av den regionala utmärkelsen:
Katariina Vapola och  Jyrki Ankelo, Finland (2009)
Håkan och  Teri Lee Eriksson, Sverige (2010)
Marian Rak, Polen (2011)
Juhan Särgava,  Estland  (2013)
Juris Cirulis och Vija Cirule, Lettland (2014)
Minna Sakki-Eerola och Markus Eerola från Finland (2015)

För mer information, kontakta:
Anders Alm, Östersjöexpert på WWF,
072-501 0487, anders.alm@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se