Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 jun, 2024|Pressmaterial

WWF: Naturen segrade!

Idag är en dag att fira. EU:s miljöråd antog till slut lagen om naturrestaurering (NRL), vilket innebär att detta förslag till slut ska bli lag. Resultatet är en stor vinst för Europas natur, klimat, medborgare och framtid.

Restaurering
En stark majoritet av EU-länderna röstade igenom restaureringslagen i ministerrådet, men Sverige röstade emot.
–  Idag har naturen segrat och det här kan rädda arter och människor på sikt. Vi måste restaurera och skydda natur för att tackla Europas förlust av biologisk mångfald och bidra till klimatanpassning och minska klimatutsläpp. Därför är restaureringslagen en viktig del av lösningen och börkomma på plats snarast, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF. Restaureringslagen är den första stora lagstiftningen om biologisk mångfald sedan art- och habitatdirektivet lades fram för tre decennier sedan. En färsk undersökning av WWF visar att drygt 90 procent av svenskarna anser att det är viktigt att restaurera natur i EU. Tre av fyra EU medborgare uppger att de är positiva till naturrestaureringslagen och stödet är nästan lika stort hos svenskarna. –Denna lag kommer ge oss storskalig naturrestaurering som behövs för att hantera krisen för klimatet och naturen. Vi är oerhört glada att majoriteten av medlemsländerna har valt att lyssna på forskare och folket, säger Emelie Nilsson. Sverige har varit ett av de länderna som agerat starkast emot restaureringslagen. –Det är djupt beklagligt att Sverige inte står upp för vår svenska natur, inklusive skogen där det är stora utmaningar med att värna den biologiska mångfalden. Sverige har in i det sista röstat nej och med kraft motarbetat en lag som kan bli en bladvändare för naturen. Nu hoppas vi att de kan ändra inställning och ta fram en ambitiös nationell restaureringsplan, avslutar Emelie Nilsson. Restaureringslagen är hörnstenen för EU:s biodiversitetsstrategi och flaggskeppet för att hedra internationella åtaganden för att rädda planeten. Nu kommer EU att kunna visa sig som föredöme för andra länder under den kommande FN konferensen om biologisk mångfald (CBD COP16) senare i år. Har du frågor, kontakta: Gustaf Lind, generalsekreterare, kontakta pressekreterare för intervjuer Emelie Nilsson, naturvårdsexpert, tel nr 076-3147958 Nina Schmieder, pressekreterare, tel 073-5862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 04/07/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se