Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|19 maj, 2022|Pressmaterial

WWF och Lisa Larson fortsätter samarbeta– skapar elefantmamma med bebis

WWF och den ikoniska konstnären Lisa Larson fortsätter sitt samarbete med en helt ny djurfigur, en elefantmamma med unge i keramik. Förutom den keramiktiger som släpptes tidigare i år går WWFs och Lisa Larsons gemensamma historia långt tillbaka i tiden och redan på 1970-talet släpptes serien ”Utrotningshotade djur”.

Lisa Larsons elefantmamma med bebis tillverkas och glaseras för hand på Keramikstudion i Gustavsberg. Foto: WWF

–  Jag fortsätter göra saker som jag tycker behövs på något sätt. Det är roligt att syssla med sådant som har någon mer mening än att bara sälja, att det är till glädje för någon organisation. Det känns bra att kunna bidra med min konst genom att sätta fokus på hotade arter. Jag älskar tv-program från olika håll i världen med vilda djur – det är otroligt vilket arbete som läggs ner på att försöka rädda dem. Man blir väldigt inspirerad när man ser dem, säger Lisa Larson.

Lisa Larsons tidigare djurfiguriner i samarbete med WWF, samlarserien ”Utrotningshotade djur”, har fokus på den nordiska faunan. Mellan 1975 och 1981 släpptes en art per år; lodjur, kungsörn, säl, visent, igelkott, utter och pilgrimsfalk. I februari 2022 släpptes keramiktigern Greta då samarbetet mellan WWF och Lisa Larson återupptogs. 

– Vi är oerhört stolta att fortsätta samarbeta med den världsberömda formgivaren Lisa Larson. Tillsammans sätter vi fokus på den karismatiska och hotade elefanten i denna fantastiska och kärleksfulla figur, som föreställer en elefantmamma och unge, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef, WWF.

Elefantmamman med bebis i keramik är ett gediget konsthantverk, som tillverkas och glaseras för hand på Keramikstudion i Gustavsberg. Under figuren, som mäter 17 cm x 19 cm, står “Designed by Lisa Larson for WWF. Keramikstudion, Gustavsberg, Sweden”. 

Inledningsvis kommer elefantfigurinen att säljas enbart på Rian designmuseum i Falkenberg, i samband med den stora retrospektiva utställningen Lisa Larson – En resa genom åren som visas under perioden 21 maj till 28 augusti 2022. Utställningen, som nu får svensk premiär, är en omarbetad version av en utställning som visades i Japan 2020-2021 där den turnerade till sex olika platser. Curatorer för utställningen är konstnären Mattias Larson, son till Lisa Larson, och Love Jönsson, museichef på Rian.

Med ett rikt urval av både välkända modeller, unika föremål, prototyper, skisser och inspirationsföremål tecknar utställningen ett porträtt i helfigur av Lisa Larsons konstnärskap från ungdomsåren till idag. Efter utställningens slut kommer elefanten också att kunna köpas via webben. Priset är 1 495 kr och för varje såld elefantfigur doneras 300 kr till WWF:s elefantarbete.

– Vi är glada att kunna visa upp denna omfattande utställning som bygger på Lisa Larsons egna samlingar och innehåller mycket som tidigare inte har visats. Föremålen i utställningen formar en berättelse om mer än sju decennier av arbete, skapande fantasi och en stark kärlek till leran som material – en livsresa med keramiken, säger Love Jönsson, museichef på Rian museet i Falkenberg.

Lisa Larson är världskänd för sina många personliga och humoristiska figurer som ofta föreställer djur och människor, exempelvis i serierna Adventsbarn, ABC-flickorna och Lilla zoo. Lisa Larsons verk ställdes nyligen ut på Nationalmuseum och på Porslinsmuseet i Gustavsberg, där Lisa var formgivare i 26 år. Lisas konst har ofta haft de stora frågorna i fokus som världens barn, jämlikhet, utrotningshotade djur och klimat. 

FAKTA: Om WWFs arbete med elefanter  

En gång i tiden fanns elefanter i miljontals över hela Afrika och Asien. Under 1900-talet minskade de kraftigt i antal, främst till följd av den massiva handeln med elfenben. Antalet afrikanska elefanter har mer än halverats under de senaste 50 åren. Fortfarande dödas många elefanter varje dag på grund av tjuvjakt. WWF arbetar med att stoppa tjuvjakt och illegal handel av elfenben, samt att gynna elefanternas levnadsområden genom att minska avskogningen och förhindra illegal avskogning och skapa fler och bättre skyddade områden.

Kontakt:
Anna Almberg, WWF press, anna.almberg@wwf.se
Love Jönsson, museichef på Rian museet i Falkenberg, Love.Jonsson@falkenberg.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 02/04/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se