Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|08 feb, 2023|Pressmaterial

WWF och Lisa Larson släpper en noshörning i keramik

Världsnaturfonden WWF och den ikoniska konstnären Lisa Larson fortsätter sitt nya samarbete med en tredje djurfigur i keramik. Efter tigern och en elefantmamma med unge, lanseras nu en noshörning. WWFs och Lisa Larsons gemensamma historia går långt tillbaka i tiden och redan på 1970-talet släpptes serien ”Utrotningshotade djur”.

Lisa Larssons noshörning
Lisa Larssons noshörning tillverkas och glaseras för hand på Keramikstudion i Gustavsberg. Foto: Keramikstudion i Gustavsberg

– Jag fortsätter göra saker som jag tycker är viktiga och som jag tycker om. WWF gör ett otroligt viktigt arbete för att bevara hotade arter och jag är glad att kunna bidra till att inspirera och engagera kring det, säger Lisa Larson.

 Lisa Larsons tidigare djurfiguriner i samarbete med WWF, samlarserien ”Utrotningshotade djur”, har fokus på den nordiska faunan. Mellan 1975 och 1981 släpptes en art per år; lodjur, kungsörn, säl, visent, igelkott, utter och pilgrimsfalk. I februari 2022 släpptes keramiktigern Greta då samarbetet mellan WWF och Lisa Larson återupptogs, och därefter kom elefanten i maj 2022.

– Vi är otroligt tacksamma att den världsberömda och folkkära formgivaren Lisa Larson fortsätter att belysa hotade djur genom nya keramikfigurer i sitt samarbete med WWF.

Tillsammans sätter vi nu strålkastarljuset på den hotade noshörningen, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF.

Noshörningen i keramik är ett gediget konsthantverk, som tillverkas och glaseras för hand på Keramikstudion i Gustavsberg. Under figuren, som mäter 11 cm x 20 cm, står “Designed by Lisa Larson for WWF. Keramikstudion, Gustavsberg, Sweden”.

Inledningsvis kommer noshörningsfigurinen att säljas enbart på Vandalorum, museet för konst och design i Värnamo, i samband med deras Lisa Larsonutställning 22 april till 5 november 2023. Noshörningen kan förbeställas i deras webbshop från och med den 8 februari, samt köpas på plats samt förbeställa från och med den 22 april och året ut. Priset är 1650 kr och för varje såld keramikfigur doneras 300 kr till WWFs noshörningsarbete.

– Vi på Vandalorum är otroligt glada att i samband med vår omfattande retrospektiva utställning med Lisa Larson (22 april - 5 november 2023) exklusivt få lansera och sälja hennes nya figurin och på så sätt uppmärksamma den hotade arten noshörningen samt bidra till dess överlevnad, säger Elna Svenle, museichef på Vandalorum.

Lisa Larson är världskänd för sina många personliga och humoristiska figuriner som ofta föreställer djur och människor, exempelvis i serierna Adventsbarn, ABC-flickorna och Lilla zoo. Lisas konst har ofta haft de stora frågorna i fokus som världens barn, jämlikhet, utrotningshotade djur och klimat.

 

FAKTA: Om WWFs arbete med noshörningar

Noshörningar har vandrat på vår jord i 60 miljoner år, och ett tag fanns det 30 noshörningsarter. I dag återstår fem arter och det är en kamp mot tiden om vi ska lyckas rädda dem. WWF arbetar med att stoppa den grymma tjuvjakten och illegala handeln med noshörningsdelar. Viktigt arbete är också att förbättra skyddet och förvaltningen för noshörningarnas livsmiljöer. På drygt 50 år har storleken på världens populationer av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt, enligt WWFs Living Planet Report 2022.

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 10/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se