Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|03 jun, 2022|Pressmaterial

WWF om miljömötet Stockholm +50: Nu krävs  större framsteg än vad världen gjort på 50 år

​​​ Utan pollinering har vi ingen mat och vi kan restaurera naturen genom våtmarker. Foto: Sandbi (tv), Ola Jennersten Åsikterna om miljömötet har starkt gått isär. Kritiken har delvis varit hård mot de sena och dåliga förberedelserna, att inga skarpa beslut ska tas och att så få delegater och ungdomar från utvecklingsländerna kunnat komma. De som bidragit minst till krisen, drabbas först och hårdast och kan inte göra sin röst hörd. – Många löften och åtaganden har gjorts av världens länder, men det är alldeles för lite handling. Det räcker inte att stoppa förlusten av arter och biologisk mångfald – vi måste återskapa mer natur till 2030 än vi har i dag om vi ska klara problemen. Fotavtrycket från produktion och konsumtion behöver halveras. Vi behöver också vrida ekonomin i rätt riktning och ta bort miljardtals kronor i skadliga subventioner till ohållbart fiske, jord- och skogsbruk, säger Åsa Ranung, senior policyrådgivare på WWF Sverige. En livskraftig natur är en förutsättning både för att hejda den globala uppvärmningen och för att människor ska få mat, rent vatten och frisk luft att andas. Under FN-mötet har WWF bland annat drivit på för en färdplan för en naturpositiv ekonomi och hur finansiella flöden kan styras om så att biologisk mångfald gynnas och inte skadas. Regeringarna beräknas satsa tio gånger mer på miljöskadliga subventioner än på skydd av naturen. Fakta: FN-mötet Stockholm+50 har pågptt 2-2 juni (”A healthy planet for all - our responsibility, our opportunity”). Sverige är värd tillsammans med Kenya. Det är femtio år sedan FN:s första miljökonferens ägde rum, Stockholmskonferensen 1972. Mötet är inte beslutande utan fokus har legat på ledarskapsdialoger för att snabba på konkreta åtaganden. Rekommendationerna beräknas komma under kvällen 3 juni. En rad aktörer från civilsamhället, bland annat WWF, har haft representanter med på själva FN-mötet, har presenterat rapporter samt arrangerat sidoseminarier till konferensen För frågor, kontakta: Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, 073-52 53 571 Åsa Ranung, senior policyrådgivare WWF, 070-669 92 90 Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 07/06/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se