Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|29 mar, 2017|Pressmaterial

WWF: Oroväckande riktning i USAs klimatpolitik

  På kvällen 28 mars meddelade den amerikanska regeringen att presidentende lagt en order för att riva upp Obama-regeringens klimatplaner för att minska användningen av fossila bränslen. Om ordern går igenom skulle det innebära en avveckling av Clean Power Plan, en bärande del i USAs planer på att minska sina växthusgasutsläpp.

WWFs seniora rådgivare för hållbar energi och klimat Ola Hansén kommenterar:

-Det är klart allvarligt om USA, som världens näst största utsläppsnation, minskar sina klimatåtaganden och istället satsar på fossila bränslen. Men samtidigt som det får stor effekt på världens klimatarbete, är det inte avgörande för om vi klarar målen eller inte. Möjligheten att uppnå löftet i Parisavtalet hänger inte på en enda regering.

-Att förneka klimatförändringarna och att inte öka, utan minska, klimatambitionerna i detta historiska skede är en förolämpning mot världens fattiga och de ekosystem som vi alla är beroende av. Det är dessutom inte försvarbart ur ett ekonomiskt perspektiv utan är en risk för USA att tappa fart och jobb på den globala mångmiljardmarknaden för förnybar energi och ny klimatteknik, en marknad som har enorm potential framöver.

-För Sverige blir det än viktigare att fortsätta visa klimatledarskap i världen och sprida erfarenheter till andra. Klimatlagen är ett första nödvändigt steg för att skapa långsiktighet och ambition i klimatpolitiken. En rejäl satsning på innovation och klimatomställningen kan precis som i Kina skapa möjligheter till jobb och tillväxt även i Sverige.

För mer information och vidare kommentarer, kontakta Ola Hansén på ola.hansen@wwf.se eller 070-280 80 33.

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se