Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|24 sep, 2019|Pressmaterial

WWF säljer del av skogsarv

Världsnaturfonden WWF har den 20:e september avtalat om att sälja en betydande (ca 1200 hektar) del av ett stort skogsarv till skogsfonden Silvestica. Köpeskillingen uppgår till 95 miljoner kronor.

Enligt testators yttersta vilja ska WWF använda nettot från arvet till rovdjursarbete i Sverige och internationellt. Skogsfonden Silvestica är en långsiktig skogsfond för institutionella placerare, idag SEB Trygg Liv, Folksam, KLP och FPK.  Skogsinnehavet certifieras inom FSC, vilket varit ett krav från WWFs sida.

−Vi är glada att ha avslutat denna betydande affär med en skogsfond som har en långsiktig investeringshorisont och med stabila investerare. Det gör att vi kan förstärka WWFs rovdjursarbete både i Sverige och internationellt, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på WWF.

−Vi är mycket nöjda med denna affär som innebär Silvesticas första investering i Sverige. Silvestica Green Forest bildades 2017 av SEB och CRK Forest Management och är en skogsfond för institutionella placerare som investerar i skogstillgångar i Östersjöregionen.  Silvesticas skogsbruk bedrivs enligt fondens hållbarhetspolicy och skogsinnehaven FSC-certifieras, vilket innebär att man följer en skogsbruksstandard för respektive land. Det är en ära för oss att WWF valde att sälja sitt skogsinnehav till Silvestica och vi ser fram emot att få förvalta dessa skogar på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, säger Silvestica Green Forest Sveriges VD Rickard Lehmann.

Skogsfastigheterna som nu säljs är en del av det totala arvet. Under slutet av 2018 såldes sex skogsfastigheter till Naturvårdsverket för att stärka deras arbete med reservatsbildning. Inventeringar har genomförts under fältsäsongen 2019 och en dialog kommer att inledas med Naturvårdsverket om den mark som är av intresse för naturreservatsbildning. Det resterande markinnehavet kommer att säljas på marknaden under 2020.

Om skogsfonden Silvestica
Silvestica Green Forst AB (Silvestica) är en långsiktig skogsfond för institutionella placerare grundad av SEB, Hesselmanska stiftelsen och CRK, våren 2017. Silvestica investerar i skog genom att förvärva skogsfastigheter i Sverige, Finland och Baltikum. Skogen ska förvaltas ansvarsfullt och hållbart och skogsinnehavet certifieras inom FSC och PEFC.

Har ni frågor, ring:
Peter Westman, biträdande generalsekreterare WWF 076-8378059

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se