Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|15 mar, 2018|Pressmaterial

WWF samarbetar med globala hightech företag för att stoppa näthandeln med utrotningshotade djur

Världens ledande företag inom e-handel, teknik och sociala medier har börjat samarbeta med Google och WWF. Målet är att göra online-plattformar och mobilappar omöjliga att använda för den illegala handeln med utrotningshotade djur.

Svart noshörning i Sydafrika. Foto: Chris Kelly

WWF, TRAFFIC och den internationella djurskyddsorganisationen IFAW ska tillsammans med 21 high-techföretag arbeta för att minska handeln på internet med utrotningshotade djur med 80 procent fram till 2020. Varje företag som är med ska bidra till att utveckla system och tekniska lösningar som stoppar handeln.

– Att föra samman de här branschjättarna är ett viktigt steg i kampen mot den illegala djurhandeln på nätet. När regler skiljer sig åt från en plattform till en annan blir förebyggande åtgärder inte lika effektiva, exempelvis om annonser med vilda djur som tagits bort från en webbplats dyker upp på en annan, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på WWF.

De företag som nu ska börja jobba ihop kan också dela information med varandra om nya trender och ny teknik.

– Ett ökat samarbete är jätteviktigt för att få kontroll över handeln på nätet. Det tar bara minuter att hitta tvivelaktiga sajter där vilda djur säljs och där finns allt från prydnadssaker som elfenbenssniderier till levande tigerungar, fortsätter Mats Forslund.

Mats Forslund, Expert Handel med hotade arter

Förändringarna har gått snabbt. Allt fler handlare och konsumenter gör sina affärer online och de fysiska marknader, där affärer med vilda djur skett tidigare, håller på att bli färre. Det årliga värdet för handeln med vilda djur och växter är runt 20 miljarder dollar, enligt FN: s CITES-konvention, som reglerar handeln med utrotningshotade djur och växtarter. Cirka 20 000 afrikanska elefanter dödas årligen för sina betar. Nästan tre noshörningar tjuvskjuts varje dag i Sydafrika, enbart för sina horns skull.

– Många arter hotas av den öppna e-handeln. Men de flesta konsumenter är inte ens är medvetna om att den produkt de köper kan vara förödande för en hel djurart och som finansierar de kriminella gäng som jobbar med detta, fortsätter Mats Forslund.

– Google är stolta att samarbeta med WWF och vi är stolta att tillsammans med andra företag arbeta för att skydda utrotningshotade djurarter från den illegala handeln på nätet, säger David Graff, talesperson för Trust & Safety Global Product Policy, Google.

Grundarna i den nya globala koalitionen för att få stopp på den illegala handeln på nätet med utrotningshotade djur är Alibaba, Baidu, Baixing, eBay, Etsy, Facebook, Google, Huaxia Collection, Instagram, Kuaishou, Mall för Afrika, Microsoft, Pinterest, Qyer, Ruby Lane, Shengshi Collection, Tencent, Wen Wan Tian Xia, Zhongyikupai, Zhuanzhuan och 58 Gruppen som leds av WWF, TRAFFIC, och IFAW.

FAKTA

WWF
Med fler än fem miljoner supportrar är WWF en av världens ledande ideella naturvårdsorganisationer med projekt i mer än 100 länder. Verksamheten finansieras främst av gåvor från allmänheten. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen.

TRAFFIC
Traffic är ett nätverk för övervakning av vilda djur, och den ledande icke-statliga organisationen som arbetar globalt i handeln med vilda djur och växter – för biologisk mångfald och en hållbar utveckling. TRAFFIC arbetar nära de organisationer som finansierar deras verksamhet, nämligen Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och WWF.

IFAW
Den globala organisationen IFAW arbetar för att skydda vilda djur. IFAW har kontor i 17 länder och projekt i över 40 länder. Organisationen har drivit över 200 kampanjer med hjälp av experter och internationellt erkända forskare.

För frågor, kontakta:

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622, nina.schmieder@wwf.se,

presstelefon 08-546 57500, press@wwf.se

Mats Forslund, expert handel med vilda djur WWF, mobil 0226-700 50 mats.forslund@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se