Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|19 feb, 2020|Pressmaterial

WWF satsar på ett friskare Östersjön med hjälp av Postkodlotteriet

Med hjälp av Postkodlotteriets stöd till projektet ”Återskapa Östersjöns livskraft” kommer WWF att sätta igång arbete i flera kust- och skärgårdsområden. Det handlar om naturvårdsinsatser i världsarvet Höga Kusten i Ångermanland, Stockholms skärgård och biosfärområdet Kristianstads vattenrike i Skåne. Otroligt glädjande, säger WWF.  

WWF ska sätta igång med naturvårdsprojekt med stöd av Postkodlotteriet i Höga kusten, Ångermanland, Stockholms skärgård och Kristianstads vattenrike i Skåne. Foto: Germund Sellgren

Östersjöprojektet – som ska fokusera på marina naturvårdsinsatser i grunda havsvikar från norr till söder – är tänkt att engagera och aktivera människor i alla åldrar. Allmänheten ska också kunna rapportera in vad de ser till forskarna i så kallad medborgarforskning.

–Vi är otroligt glada för stödet från Postkodlotteriet och alla lottköpare. Det bidrar till vårt långsiktiga arbete med natur och miljö. I vårt nya ”drömprojekt” för Östersjön ska vi tillsammans med lokala aktörer jobba för att stärka och återställa marina livsmiljöer och minska övergödningen i grunda havsvikar. Områdena är jätteviktiga för både fisk, blåstång och ålgräs, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Projektet handlar också om att återskapa flera våtmarker nära Östersjön för att minska övergödningen och öka den biologiska mångfalden. Nya vandringsvägar för fisk ska också skapas liksom ett större blåstångsområde.

 Att ekosystemen fungerar är en förutsättning för att natur och människor ska få livskraftiga kust-, havs- och skärgårdsmiljöer.

 –En viktig pusselbit för att skapa ett friskt och livskraftigt Östersjön är att bryta ner de stora problemen till lokal nivå. Då blir de mer överskådliga. Det handlar om att satsa på åtgärder som leder till förbättringar och att skapa goda exempel med modellområden. Om de lyckas kan de skalas upp och spridas till många fler, säger Yvonne Blombäck som ansvarar för WWFs kust och skärgårdsprogram.

Fakta: Postkodlotteriets överskott på drygt 1 miljard kronor delades den 18 februari ut till 57 organisationer som arbetar för bättre villkor för människor, djur och natur. Tack vare alla lottköpare har organisationerna fått ta emot över 11 miljarder kronor sedan Postkodlotteriet startade 2005.

WWF fick utöver 27,8 miljoner kronor från Postkodlotteriets fond Drömprojektet till projektet ”Återskapa Östersjöns livskraft” även ta emot ett obundet basstöd på 20 miljoner kronor.

Om WWF:

WWF grundades 1961 och är en av världens ledande ideella naturvårdsorganisationer med mer än fem miljoner supportrar. WWF arbetar för att bevara den biologiska mångfalden, verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt och minska föroreningar och ohållbar konsumtion

För frågor, kontakta:

Yvonne Blombäck, programsamordnare kust och skärgård WWF, 070 797 76 20

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se