Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|18 maj, 2022|Pressmaterial

WWF: stärk relationen till naturen på Biologiska mångfaldens dag

Söndagen den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag. Det är inte enbart en dag att fira, utan också en chans att uppmärksamma naturens värde och öka farten i arbetet med att vända förlusten av arter och natur. Inför årets FN-möte om biologisk mångfald är det kanske viktigare än någonsin.

Flygande skednder i vtmarkslandskap Anas clypeata Angarnasjngens naturreservat

– Jag vill hälsa välkommen till en heldag i naturen vid Angarnssjöängen under Biologiska mångfaldens dag. Vi i WWF arbetar bland annat med att restaurera, skapa och stödja insatser för våtmarker, och i detta område har vi arbetat under många år. Därför känns det  extra kul att fira dagen här, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.

På plats vid Angarnssjöängen utanför Vallentuna kan du skåda fåglar, räkna arter, gå tipspromenad och lära dig mer om biologisk mångfald. Här finns även WWFs experter, representanter från Pandaklubben – WWF för barn, samt engagerade ungdomar i WWFs ideella ledarskapsprogram, WWF Sweden Youth. En av dem är Luca Berardi som har kämpat för djuren och den biologiska mångfalden i över tio år.

När Luca Berardi var åtta år bodde han i Kenya och där startade han en organisation för att engagera fler unga hjältar som vill rädda djuren.

 – Jag vill inspirera människor att få en större kontakt med naturen. Den biologiska mångfalden är rik där jag växte upp, men det är ändå svårt för människor att bygga en stark relation till naturen. Att prata om den biologiska mångfalden borde vara något som angår fler, då naturen tillhör oss alla, säger Luca Berardi.

För honom är det viktigt att öka kunskapen om den biologiska mångfalden. Enligt WWFs senaste Sifo-undersökning, Klimatbarometern, är hälften av svenskarna oroade för klimatförändringarna och en av fem är oroade för förlusten av biologisk mångfald. Unga oroar sig för detta i högre utsträckning än äldre.

Att kämpa mot klimatförändringarna utan att prioritera världens biologiska mångfald skulle vara ett stort misstag menar Luca Berardi.

– Om vi förlorar världens biologiska mångfald, så förlorar vi allt. Utan en mångfald av arter kan vi inte leva. Vi är på väg in i ett sjätte massutdöendet, och över en miljon arter riskerar att dö ut. Det är aldrig för sent att vara hoppfull men det är också bra att veta när det finns tid för hopp och tid för handling.

Missa inte Biologiska mångfaldens dag på söndag den 22 maj i Angarnssjöängen. Kom, samtala och stärk din relation till naturen.

För mer information om dagen: https://www.wwf.se/nyheter/missa-inte-den-biologiska-mangfaldens-dag-sondagen-den-22-maj-vid-angarnssjoangen/


Har ni frågor eller vill boka intervju med vår generalsekreterare Gustaf Lind kontakta:

Troy Enekvist, pressekreterare, troy.enekvist@wwf.se , tel 076 06 85 006

Luca Berardi, WWF Sweden Youth, tel 079 01 08 023

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 29/01/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se