Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 nov, 2021|Pressmaterial

WWF tipsar: Här är årets mest hållbara julklappar!

Evenemangsbiljetten har just utsett till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut, HUI. Jättebra med en hållbar julklapp, tycker WWF, som vill passa på att ge fler hållbara tips. Nästan hälften av svenskarna (46 procent) anser nämligen att det är viktigt att fira jul med hållbara julklappar och mat, enligt en ny undersökning av Kantar Public och WWF.  


Det är viktigt att tänka hållbart, även kring jul. Foto: Pexels/Taryn Elliott

– Tänk gärna upplevelser före prylar och att köpa second hand då det går. Det är positivt att fler vill bidra till en mer hållbar jul och vi hoppas att trenden håller i sig, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF.

Enligt Kantar Publics undersökning som är gjord på uppdrag av WWF, vill varannan intervjuad köpa färre julklappar i år - med 18–29-åringarna i täten. Drygt varannan (57 %) säger att de vill prioritera hållbar mat och minska matsvinn på julbordet. Nästan varannan (46 %) uppger att de planerar att resa mindre och mer hållbart.

En julklapp måste inte innebära prylar. Det finns ett stort utbud av klappar som är planetvänliga och bättre för miljön och klimatet. Här några WWF-tips:

Second hand i första hand – sajter som Blocket, Tradera, Myrorna, Stadsmissionen med flera har massor av produkter som letar nya ägare och som passar perfekt som julklappar. Årets mest moderna julklapp är återanvändning! Kolla in WWFs julguide här.

Sällskapsspel - WWF och Naturskyddsföreningen har tillsammans tagit fram ett MIG EKO-spel om djur och natur. Tillsammans kan ni spela er till en bättre planet. Läs mer här. 

Årets PandabokBoken "Papua - bland paradisfåglar och djävulsrockor" är ett färgsprakande praktverk av fotograferna Staffan Widstrand och Magnus Lundgren, som utsetts till Årets pandabok 2022. En unik läsupplevelse som visuellt visar jordens sista orörda naturparadis. Som WWF Vän Bok-medlem får du boken och stödjer WWFs arbete för djur och natur för 590 kronor.

Ljudböcker – att lyssna på böcker är populärt och planetsmart. Under året har det kommit ut böcker som också ger hopp i klimat- och naturkrisen för våra unga, till exempel ljudboken “Den osynliga fienden” av Lisa Westerlund. Den första i en fantasyserie för barn och unga om hur vi räddar vår planet.

Konsertbiljetter Our Planet Live in Concert – Den Emmy-belönade® Netflix-dokumentären Our Planet blir livekonsert med full orkester på Avicii Arena 15 oktober 2022 – den perfekta julklappen i år eftersom biljetterna precis släppts. Konserten blandar höjdpunkter från Netflix-serien – en upplevelse utöver det vanliga. Berättarröst är legendaren David Attenborough. Läs mer här. 

Pandaklubben - För djur- och naturintresserade barn är ett medlemskap i WWFs Pandaklubb en perfekt julklapp. Förutom förmåner som fri entré på muséer och djurparker, planteras även träd på Borneo för varje nytt medlemskap. 2022 är Tigerns År och årets mjukisdjur är Tiger. Läs mer om Pandaklubben här.

Ge bort ett fadderskap – För den som vill göra gott för planeten är fadderskap en uppskattad julklapp. Hos WWF kan man välja fadderskap som passar mottagarens intresse för djur och natur. Läs mer här. 

WWF julgåva - Ge bort en julgåva som gör mer än bara mottagaren glad! Ge bort en julgåva som gör mer än bara mottagaren glad! En julgåva till WWF är en gåva för en levande planet. Du får ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp. Läs mer här. 

Egna eller närproducerade delikatesser - En korg fylld med hemmagjorda produkter som saft, marmelad, kakor och müsli eller kombinera med närproducerade varor. (Kolla in vilka så kallade REKO-ringar som finns i ditt närområde för att köpa direkt från lokala producenter.)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svenskarna och julen - en undersökning av WWF och Kantar Public 2021:

  • Varannan svensk (49%) kommer också köpa färre julklappar i år jämfört med ifjol för att fira en mer hållbar jul. Framför allt utmärker sig 18–29 åringar som mest av alla säger att de kommer köpa färre julklappar. Nästan varannan (46%) uppger att de kommer att resa mindre och/eller mer hållbart.
  • Drygt varannan (57%) kommer prioritera hållbar mat och minska matsvinn på julbordet – och kvinnor (64 procent) i högre grad än män.
  • Sifo-undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Världsnaturfonden/WWF. Den bygger på ca 1000 intervjuer med svenska allmänheten i åldern 18–79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen, mellan 25 - 27 oktober 2021.

För mer info, kontakta:

Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, mobil 070-821 71 56

WWFs pressjour, 08-546 575 00

Dela gärna:

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se