Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|13 dec, 2020|Pressmaterial

WWF tipsar om miljö– och pandemivänliga julklappar

Även om årets julfirande med vänner och släkt kanske inte kan genomföras på samma sätt som vi brukar, påverkar pandemin förhoppningsvis inte vår omtanke om varandra – just nu behövs den mer än någonsin! Men vi kan behöva tänka till kring julklapparna. Vilka coronasäkra och miljövänliga gåvor finns att ge bort i år? WWF ger tips!


Foto: Lucie Liz, Pexels

Julen är en tid för att ge och värna om varandra. Men när dessa tider präglas av både klimatkris och en global pandemi kan vi behöva tänka ett varv till för att hitta de rätta julgåvorna. Klappar som kan användas online, som en prenumeration eller en kurs, är några exempel, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

WWF:s lista för mer hållbara och coronavänliga julklappar:

Second hand-gåvan – Återanvändning av material, prylar och plagg är ett effektivt sätt att minska trycket på vår planets resurser. Dessutom kan det vara roligt att bege sig på jakt efter den där unika julklappen. Idag fokuserar allt fler – från mindre vintagehandlare till större kedjor – på antikviteter, smycken, kläder och annat. Många har e-handel, så det är möjligt att välja julklappen hemifrån. Välj då gärna ett så miljövänligt fraktalternativ som möjligt.

Varor som gynnar regnskogen – Visste du att vissa produkter är bra för regnskogen? FSC-certifierad rotting, som bland annat används till möbler och annan inredning är ett sådant exempel. Rottingen växer naturligt runt träd och bidrar därmed till att bevara regnskogen, samtidigt som lokalbefolkningen får inkomster. Föredrar du att ge bort något ätbart är certifierad kakao och paranöt andra regnsskogsvänliga tips! 

Digital prenumeration – I dessa tider är det perfekt att ge bort ett digitalt nöje i julklapp. Kanske en prenumeration på ett onlinemagasin, en e-bokstjänst eller streamingsida för film och serier?

Ge bort en läsupplevelse – I år finns boknyheter med underbara bilder och intressant fakta om djur och natur. Några tips är Årets Pandabok 2021 “Naturlycka” av Ola Jennersten med konkreta tips på hur vi kan hjälpa den biologiska mångfalden i vår närhet, David Attenboroughs "Ett liv på vår planet” är naturfilmslegendarens vittnesmål om hur naturen förändrats bara under hans livstid och boken “En annan framtid” av sångaren Magnus Carlson berättar om den egna resan mot en mer hållbar livsstil.

Ge bort ett presentkort – Låt mottagaren välja julklappen själv. På så sätt vet du att det blir något som mottagaren vill ha och behöver. Varför inte underlätta vardagen för någon med presentkort på städning, en matkasse eller en hyrtjänst för prylar och verktyg? På så sätt kan mottagaren få tid över till annat eller till hemmaprojektet som bromsats av att borrmaskinen saknats.

En upplevelse är en bra julklapp för att skapa nya minnen och spendera tid med någon man tycker om. En egenguidad stadsvandring eller en skogstur med fika är små äventyr som (på behörigt avstånd) kan göras året om, även i vinterns kyla.

Något du gjort själv – Varför inte skapa julklappen själv? En egendesignad kruka av lufttorkad lera, som du själv format och färgat, är både kul att göra och troligtvis en väldigt uppskattad present. Idag finns det mängder av steg-för-steg-guider och inspiration på nätet att ta del av! Fler idéer kan du hitta i Återbruka mera-gruppen på Facebook där 270 000 medlemmar delar tips om hur du ger gamla saker nytt liv, ofta på konstnärliga vis.

Hemlagat eller närproducerat - En annan användbar present är en korg fylld med hemmagjorda produkter som saft, marmelad, kakor och müsli. Kombinera med närproducerade varor som honung – lokala producenter behöver garanterat ditt stöd i dessa tider! Kolla gärna in vilka så kallade REKO-ringar som finns i ditt närområde för att köpa direkt från lokala producenter.

Hjälp någon att göra världen till en bättre plats! Ge bort ett fadderskap, medlemskap eller en julgåva till en organisation som jobbar för en god sak. Ofta finns gåvobevis att skriva ut direkt på webben. WWF har till exempel julgåvor och flera fadderskap att välja bland. Här går det att hitta passande julrim till fadderskapen. För djur- och naturintresserade barn är ett medlemskap i WWFs Pandaklubb en perfekt julklapp. Förutom förmåner som fri entré på naturmuseer och djurparker, planteras ett träd på Borneo för varje medlem så att regnskogen kan växa.

Ge bort nya färdigheter – En kurs kan vara ett bra sätt att ta tillvara den tid som för många frigjorts i kölvattnet av pandemin. Nuförtiden finns många kurser online, vilket gör det lätt för personer i alla åldrar att på ett tryggt sätt lära sig någonting nytt. Varför inte ge bort en kurs i matlagning, naturfotografering eller gitarrspel? Valmöjligheterna är oändliga!

Saker som får oss ut i naturen! I år utsågs stormköket till årets julklapp, men vi behöver naturligtvis inte köpa med oss kök för att komma ut i naturen. Kanske räcker det med en inbjudan, en guide om skogens arter på vintern eller ett orienteringskit med kartor över ditt närområde för att upptäcka nya stigar? 

Dela gärna:

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se