Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|07 okt, 2019|Pressmaterial

WWF utser Greta Thunberg, Magnus Carlson och Pella Thiel till Årets Miljöhjältar

Världsnaturfonden WWF utser planetaktivisten Greta Thunberg till Årets Unga Miljöhjälte 2019. Ekologen Pella Thiel får priset som Årets Miljöhjälte för biologisk mångfald och sångaren Magnus Carlson får det i klimatkategorin.

WWFs Miljöhjältar 2019 Pella Thiel, Magnus Carlson och Greta Thunberg.       WWFs Miljöhjältar 2019 är Pella Thiel, Magnus Carlson och Greta Thunberg.

WWF har delat ut priset Årets Miljöhjälte sedan 2010.

–  Vi vill lyfta dom som gör skillnad när det gäller några av vår tids viktigaste frågor – klimat och biologisk mångfald. Nu delar vi för andra gången även ut pris till Årets Unga Miljöhjälte. Det är en stor ära varje år att utnämna vinnarna och extra kul att få uppmärksamma de ungas engagemang, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

Greta Thunberg, som bor i Stockholm, inledde sin klimatstrejk ensam utanför svenska riksdagen för drygt ett år sedan, då hon var 15 år gammal. Sedan dess har hon lyckats engagera ungdomar och vuxna över hela världen med klimatdemonstrationer som sätter press på makthavarna att agera. I slutet av september deltog flera miljoner människor i fredagsdemonstrationen på runt 3000 platser över hela världen och Greta Thunberg talade i FN.

– Tack för att ni ser vikten av att lyfta ungdomarnas röster om klimatkrisen. Nu använder vi dem så gott vi kan och kräver att våra politiker och makthavare lyssnar på klimatforskningen och agerar nu. För det är vår framtid det gäller. Miljontals påverkas redan idag, skriver Fridays for Future FFF i en kommentar. Två representanter från FFF kommer ta emot priset åt Greta Thunberg, som befinner sig utomlands.

Juryns motivering är:

Greta Thunberg är unik. Likt ingen annan tidigare har hon satt klimathotet på agendan för en hel värld. Med saklighet och tydlighet har hon fått unga som gamla – och alla däremellan – att förstå att vi måste agera nu för att skapa ett framtida hållbart samhälle. Gretas ensamma skolstrejk har utvecklats till en världsomspännande och engagerande klimatrörelse för unga och nått ända till FN på bara ett år. Greta är ung nog att förändra världen med sitt beundransvärda engagemang.

Pella Thiel från Värmdö strider för naturens egna rättigheter samt för att öka förståelsen och hitta naturens betydelse för alla människor. Hon har bland annat startat organisationen End Ecocide Sverige, en organisation som jobbar för en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring.

– Naturens rättigheter är en idé med existentiella dimensioner. Och det behövs i vår tid, när vi människor måste förstå att världen är levande och vi är en del av den. Naturens rättigheter vinner mark snabbt i världen och den här utmärkelsen är betydelsefull för hela rörelsen.  Den omfattar ju alla från jurister till aktivister och även grupper som exempelvis urfolk och kyrkor, säger hon i en kommentar.

Juryns motivering är:

Med en tydlig röst för eldsjälen och debattören Pella Thiel naturens viktiga talan. På ett tydligt och medryckande sätt sprider hon budskapet om naturens självklara rättigheter. Med outtröttlig energi arbetar hon för en internationell lagstiftning mot miljöförstöring och för hela jordens biologiska mångfald. Hennes röst för naturen når över alla gränser hela vägen till FNs innersta hjärta.

Sångaren Magnus Carlson från Stockholm är för de flesta mest känd som sångaren i Weeping Willows. Men han har också engagerat sig i miljö- och klimatfrågor och vill sprida hur man kan leva klimatsmart och ta hand om planeten till en stor målgrupp.

–Det här är, för mig, ett verkligt fint bevis på att det jag försöker göra för att öka intresset och kunskapen kring miljö- och klimatfrågorna verkligen syns och gör skillnad. Jag jobbar just nu med flera nya stora projekt med fokus på de frågorna. Att få ett sådant här pris gör att det arbetet känns ännu mer inspirerande, säger han i en kommentar.

Juryns motivering är:

Magnus Carlson lever som han lär och är en aktiv och hängiven miljöhjälte som framgångsrikt sprider budskapet om hur man kan leva mer hållbart och skapa en klimatsmart framtid. Med klar stämma framför han sitt budskap både från scen och i media och når långt bortom konsertgolv och sångtexter. Magnus har en beundransvärd förmåga att på ett självklart sätt nå ut till en stor målgrupp och är en värdig ambassadör för både ökad biologisk mångfald och ett bättre klimat.

Pristagarna får motta diplom av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott den 11 oktober.

Övriga nominerade 2019:

Årets Miljöhjälte – kategori Biologisk mångfald

Anne Sverdrup Thygesen, professor vid miljö- och biovetenskapliga universitet och författare
Adam Arnesson, planetskötare/bonde

Årets Miljöhjälte – kategori Ekologiska fotavtryck (klimat)

Yusra Moshtat, miljöinspektör
Susanna Elfors, startat Facebookgruppen Tågsemester

Årets Unga Miljöhjälte

Sabina Decirée, vloggare och YouTubare
Fältbiologerna, ungdomsorganisation för natur- och miljöintresserade

FAKTA Årets Miljöhjälte:

WWF delar ut priset Årets Miljöhjälte i två kategorier, ekologiska fotavtryck-klimat och biologisk mångfald. Priset Årets Unga Miljöhjälte delades ut första gången förra året. Förra året utsågs Pär Holmgren, Angarngruppen i Vallentuna och Luca Berardi till miljöhjältar. År 2017 blev Malena Ernman och Rebecca Le Moine Miljöhjältar.

Den som nomineras ska under året ha visat:

1) Mod att gå mot strömmen.  2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.

För frågor, kontakta:

Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, 0708-217156, lisbeth.larsson@wwf.se
Cecilia Stenström, projektledare WWF, 0706-693910 cecilia.stenstrom@wwf.se
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622 nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se