Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 mar, 2023|Pressmaterial

WWF välkomnar globalt havsavtal: ”Otroligt bra och ett historiskt beslut”

FN har i helgen enats om ett avtal för att skydda djuphaven efter 17 år av diskussioner och förhandlingar. Avtalet är ett genombrott inte minst för att kunna skydda 30 procent av världshaven senast till 2030.

Koraller i havet utanför Fiji       Foto Tom Vierus, WWF USA.jpg
Koraller i havet utanför Fijiöarna. Foto: Tom Vierus, WWF USA

 

– Ett otroligt bra och historiskt beslut som WWF varmt välkomnar. Det blir rättsligt bindande för  havsområden utanför ländernas ekonomiska zoner som motsvarar 45 procent av jordens yta. Världen får nu möjlighet att skapa stora marina reservat som är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden, säger Tom Arnbom, senior naturvårdsexpert på WWF.

Mycket jobb återstår dock innan lagstiftningen är på plats hos länderna..

– Nu är det upp till alla länder att praktiskt genomföra vad de lovat. Avtalet blir helt avgörande för ökat skydd till havs, skydd av marina genetiska resurser och den biologiska mångfalden. Miljökrav kommer att införas för de olika kommersiella aktiviteter som sker i haven, säger Tom Arnbom.

En rättvis fördelning av vinster från marina genetiska resurser var en avgörande  pusselbit som löstes på den sista dagen av förhandlingarna i New York.

Målet om att skydda 30 procent av land och vatten, som togs vid COP15-mötet kring biologisk mångfald i Montreal i december, skulle inte kunna levereras utan detta historiska havsavtal, menar WWF.

Fakta: Hela 45 procent av jordens yta är hav som inget land äger eller har rätt att bestämma över. Djuphaven ligger utanför de nationella gränserna och ekonomiska zonerna och börjar 200 sjömil från fastlandet (en sjömil är 1 852 meter). Det är ett enormt stort område där medeldjupet är 4 000 meter.

Det senaste globala avtalet är FNs havsrättskonvention från 1982.

För frågor, kontakta:

Tom Arnbom, naturvårdsexpert WWF, 070-554 40 66

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 05/03/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se