Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|29 mar, 2023|Pressmaterial

WWF: Varsågod regeringen, här är WWFs 37 klimatåtgärder, nu behövs snabba åtgärder!

Dagens rapport från Klimatpolitiska rådet visar att Sverige kommer att missa klimatmålen om inte kraftfulla åtgärder vidtas för att minska utsläppen. Regeringen måste därför omedelbart öka takten i klimatomställningen. Som hjälp har WWF överlämnat en lista med 37 klimatåtgärder till Klimat- och näringslivsdepartementet.

rodstugavindkraftverkfotoOlaJennersten.jpg
Foto: Ola Jennersten/WWF

 Klimatpolitiska rådets rapport visar att nu måste regeringen fokusera på åtgärder. Här är WWFs 37 konkreta förslag till den klimatpolitiska handlingsplanen. Nu är det hög tid att minska klimatutsläppen, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

I förra veckan presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin slutrapport, som är klimatforskningens sista varning till mänskligheten. Världen är för närvarande på väg mot minst 2 till 3 graders uppvärmning i slutet på detta århundrade, vilket skulle medföra katastrofala konsekvenser för människor och natur. Hur utsläppen utvecklas i Sverige och andra länder de närmaste åren avgör planetens framtid.

Dagens rapport från Klimatpolitiska rådet visar att nuvarande klimatpolitik är helt otillräcklig. Med den politik som regeringen presenterat hittills kommer utsläppen till och med att öka i Sverige. För att vårt land ska agera ansvarsfullt och i linje med vetenskapen krävs att regeringen skyndsamt vidtar både åtgärder som minskar utsläppen här och nu och som möjliggör klimatomställningen på längre sikt. Den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen ska lämna över till Riksdagen senare i år är avgörande för Sveriges utsläpp fram till 2030 och måste leverera på klimatmålen. 

– Klimatomställningen innebär en gigantisk möjlighet för Sverige och svenska företag. Tack vare den sker just nu en återindustrialisering av Sverige och det skapas tusentals nya jobbtillfällen. Klimatomställningen är också en chans för städer och samhällen att skapa trygga och attraktiva livsmiljöer. WWF vill att Sverige ska vara ett land som agerar ansvarsfullt i linje med klimatvetenskapen och som bejakar klimatomställningens möjligheter för människor och företag, säger David Mjureke, klimatexpert på WWF.

Syftet med WWFs lista med 37 åtgärdsförslag på klimatområdet är att påskynda Sveriges klimatomställning.

–  Lösningarna och teknikerna för att klara klimatutmaningen finns redan, men det finns ingen enskild klimatåtgärd som löser alla problem – tvärtom krävs ett stort antal politiska beslut och betydande beteendeförändringar inom samtliga sektorer. Vi hoppas att regeringen tar stöd av våra åtgärdsförslag och levererar politik som gör att Sverige som minimum uppfyller klimatmålen. Det är vi skyldiga framtida generationer, avslutar David Mjureke. 

Läs om WWFs 37 klimatåtgärder för regeringen här, där du också kan ladda ner en pdf med alla förslagen.

 

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 29/03/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se