Gå till huvudinnehållet
Oäkta karettsköldpadda

Havssköldpaddor i Grekland

HÄR FÅR HAVSSKÖLDPADDORNA VARA I FRED

Varje år i juni kommer de oäkta karettsköldpaddorna upp under natten på några av Zakynthos stränder för att lägga ägg. Av 1000 ägg är det bara en enda liten sköldpadda som överlever till vuxen ålder. För att skydda sköldpaddorna har WWF flera pågående initiativ.

En oäkta karettsköldpadda kan bli drygt 50 år gammal. I dagsläget är det människan som utgör det största hotet. Sköldpaddorna hotas av fiskenät, där de fastnar som bifångst och drunknar. Miljöförstöring gör att deras livsmiljöer försvinner och de drabbas av gifter och föroreningar. Strandnära bebyggelse utgör även det ett stort hot mot deras överlevad.

Jakt på både vuxna och unga havssköldpaddor, samt deras ägg, leder till kraftigt minskade populationer över hela världen, och oäkta karettsköldpadda klassas som sårbara av internationella naturvårdsunionen IUCN.

Sekaniastranden – ett viktigt område

På Sekaniastranden på grekiska ön Zakynthos kommer hundratals oäkta karettsköldpaddor varje år för att lägga ägg. Här får de vara i fred. De många andra stränderna på ön är hårt exploaterade och det har funnits starka krafter som tryckt på för att även Sekania skulle bebyggas. Dragkampen slutade med ett drastiskt drag från WWF – 1994 köpte WWF den vackra stranden och kullarna bakom. Det var den enda möjligheten att stoppa förstörelsen av denna viktiga äggläggningsstrand. Fem år senare blev hela viken en marin nationalpark.

En jättelik brand 2001 ödelade en stor del av nationalparken. Nu finns där flera gigantiska vattentankar som bekostats av WWF, så om parken skulle brinna igen kan brandbilarna hämta vatten på plats. Risken för eldsvåda är stor men samtidigt finns det parkvakter och volontärer på plats jämt som bevakar vad som sker.

Sekania är det viktigaste området för oäkta karettsködpaddor i hela Medelhavet, ingen annan stans på jorden ligger deras bon lika tätt som här.

Resultat

  • WWF övervakar stränder, informerar, bedriver forskning och naturvård. Arbetet sker i samarbete med Zakynthos nationalparksmyndighet
  • Under många år har pengar samlats in till skydd för de oäkta karettsköldpaddornas boplatser i nationalparken på Zakynthos.
  • Nedskräpningen av stränderna uppmärksammas och strandstädning sker kontinuerligt för att bevara dem i gott skick.
Falsk karettsköldpadda

Senast ändrad 02/06/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se