Gå till huvudinnehållet
Origami sedel

skänk aktieutdelning skattefritt

När du skänker din aktieutdelning till WWF ökar din gåva i värde med hela 43%*
och hela beloppet går till WWFs arbete.

Som privatperson eller ägare av fåmansbolag kan du skattefritt skänka hela eller delar av din aktieutdelning till en skattebefriad organisation som Världsnaturfonden WWF. På så sätt slipper du betala kapitalskatt på utdelningen och värdet ökar med hela 43%. I praktiken innebär detta att 1000 kronor i aktieutdelning som skulle ge dig 700 kronor efter skatt, blir 1000 kronor för WWF.

GÖR SÅ HÄR

Förutsättningar

  • Det måste röra sig om kontant utdelning från ett börsnoterat bolag eller fåmansbolag.
  • Aktierna ska vara registrerade på dig som privatperson
  • Du måste göra WWF till rättighetshavare av din utdelning innan bolagsstämman äger rum.

1. Kontakta din bank

Kontakta din bank, kapitalförvaltare eller bolagsstyrelse för att ta reda på när bolagsstämman äger rum. Det viktigaste är att du, innan bolagsstämman, formellt avsagt dig rätten till utdelningen genom att överlämna gåvobrev och utdelningskupong till din bank.

2. Gåvobrev & utdelningskupong

Du behöver upprätta ett gåvobrev för aktieutdelning samt fylla i en utdelningskupong och överlämna till din bank för registrering senast en vecka innan bolagsstämman. Din bank kan hjälpa dig med hur gåvobrev och utdelningskupong fylls i.

3. Kontakta WWF

På grund av banksekretessen får vi inte alltid veta vem som överfört värdepapper eller utdelning till oss. Därför är det viktigt att du kontaktar oss så att vi kan bekräfta att vi mottagit just din gåva. Vi kan även hjälpa dig med det praktiska och skicka ett tackbrev.

Organisationsnummer: 802005-9823 / Bankgiro: 901-9746 / Plusgiro: 901974-6 / SEB depåkonto: 01-004-545 398

Kontakta oss

Vill du diskutera dina hjärtefrågor eller hur ditt bidrag skulle kunna se ut?
Fyll i vårt kontaktformulär så hör vi av oss.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Jessica König

Ansvarig Stora Donationer & Värdepappersgåvor

076-40 33 36

jessica.konig@wwf.se

 

Registrering av din gåva

På grund av banksekretessen får vi inte alltid fullständig information om vem som överfört värdepapper eller utdelning. För att vi ska kunna bekräfta att vi mottagit just din gåva ber vi dig kontakta oss.

”Att skänka aktier är enklare än man kan tro”

Lars Schütt från Karlstad är en av dem som valt att skänka aktier till Världsnaturfonden WWF.

Jag har haft förmånen att leva ett långt och bra liv och har som många andra sparat med siktet inställt på barn och barnbarn. Nu när man börjar bli till åren kommer förstås funderingarna: Hur gör pengarna man skrapat ihop störst nytta?

Vi har flera hot som är av existentiell natur. Klimatet, haven, skogarna och den biologiska mångfalden. Allt det som är förutsättningen för människans existens. Jag har landat i beslutet att de pengar jag sparat gör mer nytta nu än senare. Det är nu vi har en chans att rädda det som finns kvar.

Jag har under lång tid arbetat som ekonomichef och då är man lite om sig och kring sig. Eftersom WWF är en skattebefriad stiftelse finns ju den här fina möjligheten att skänka aktier skattefritt. Med tanke på att aktiemarknaden har gått väldigt bra de senaste åren känns det fint att kunna bidra och öka värdet på sin gåva.

Att skänka aktier är enklare än man kan tro. Det är bara att ringa sin bank och be dem föra över det antal aktier man vill till WWFs värdepappersdepå. Svårare är det faktiskt inte.

Lars Schütt

Jag vill uppmana människor att tänka igenom den situation vi befinner oss i. Det är ont om tid. Och att skänka aktier är ett smart och enkelt sätt att bidra.

Lars Schütt, Karlstad.

Kolibri (Selasphorus rufus) i Alberta, Kanada
Ekonomi

Så här används pengarna

LÄS MER

Dela gärna:

Senast ändrad 16/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se