Gå till huvudinnehållet
Anteckningar vid vattnet

Mitt UF-företag

På den här sidan kan du läsa om hur du kan arbeta med entreprenörskap och hållbar utveckling i ditt UF-företag.

Hur du går till väga när du ska skapa och driva ditt UF-företag får du hjälp med på ung företagsamhets hemsida, www.ungforetagsamhet.se

För att ställa om samhällsutvecklingen i hållbar riktning behövs kreativitet och smarta lösningar. När ett myller av små, lokala lösningar adderas till varandra skapas en positiv ”tipping point” som kan bidra till en mer hållbar förvaltning av jordens resurser. Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande är självklara verktyg i denna omställning. Inom den svenska skolan finns redan många initiativ vad gäller entreprenörskap och lärande för en hållbar utveckling – och WWF vill uppmärksamma den stora potentialen att sammankoppla dessa.

UF-förtetaget tar som du vet själv fram sin affärsidé. Har du ingen färdig idé kan du redan från början tänka in hur din idé kan bidra till en minskad miljöpåverkan och därmed en hållbar framtid. Inspireras gärna av skriften Lärande på hållbar väg som du finner här.

Har du en idé?

Om du redan har en idé, fundera då på hur den, i en produkt eller tjänst, kan utformas för att avsätta ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt, dvs hur kan just din produkt eller tjänst påverka den omgivande miljön negativt så lite som möjligt. Det du kommer fram till preciserar du i affärsplan och miljöplan. Vad är det då du kan tänka in?

  • Klimatpåverkande utsläpp
  • Energianvändning
  • Källsortering och återvinning
  • Miljöeffektiva inköp
  • Gör en livscykelanalys av din produkt
  • Tänk in hållbarhet i ditt företags alla steg

Vilken affär man än väljer att göra, kan man alltid välja att göra den mer eller mindre hållbar ur ett miljömässigt och socialt perspektiv. Hållbarhetsfrågorna är dessutom viktiga rent affärsstrategiskt, eftersom den som är smart kan spara resurser, sänka kostnader, öka värdet av varor och tjänster, tjäna mer pengar – och ändå betala ett lägre pris genom sitt hållbarhetsarbete.

Madeleine Linins Mörner Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling

Några vanliga frågor

Får mitt UF-företag använda WWFs logotype?

Vi har banners för nedladdning och fri användning här. WWF-loggan får bara användas efter avtalsskrivning och då är det en samarbetslogga som används. Tyvärr är ledtiden för UF ofta för kort och WWF har sällan möjlighet att analysera företag och produkt på så kort tid. Därför erbjuds UF-företag att, istället för att upprätta avtal om försäljning av produkt med hänvisning till vårt varumärke, utgå från sin marknadsplan och skänker en företagsgåva samt kommunicerar detta. Viktigt är också att man i sitt företag tänker in vilka åtgärder man kan göra för en hållbar utveckling.

Dela gärna:

Senast ändrad 11/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se