Gå till huvudinnehållet

Evolution – en lek

Summering
Gör en lek där ni agerar olika utvecklingsstadier, bakterie, kräldjur, apa och människa.
evolution-en-lek
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att lära sig om och uppleva hur livet utvecklas.

Det här behövs

  • En öppen plats

Sten-sax-påse

Sten – knuten hand

Sax – två fingrar

Påse – öppen hand

Sten vinner över sax.

Sax vinner över påse.

Påse vinner över sten.

Gör så här

  1. Gå till en öppen plats. Berätta där kort om evolutionen, alltså att allt levande utvecklats sedan jorden bildades. Under leken kommer deltagarna att genomgå fyra utvecklingsstadier; från bakterie via kräldjur och apa till människa.
  2. Inled med att alla är bakterier som ålar runt på marken, helt tysta. För att ta sig till nästa utvecklingsstadium måste bakterien besegra en annan bakterie. Detta sker genom att vinna en omgång av leken sten-sax-påse.
  3. Bakterierna möts i Sten-sax-påse, den som förlorar är fortfarande bakterie och får pröva lyckan med en annan bakterie. Den som vinner blir ett kräldjur som tar sig istället fram på alla fyra och väser. Kräldjuren spelar sten-sax-påse för att bli apor. Apan går framåtböjd med hängande armar och slår sig för bröstet. Apan kan bli människa genom att vinna sten-sax-påse. Människan går och tittar på sin fiktiva mobiltelefon i handen.
  4. Bara de som befinner sig i samma utvecklingsstadium kan tävla: bakterier med bakterier, kräldjur med kräldjur och apor med andra apor. Alla behöver inte bli människa i varje spelomgång. Upprepa istället spelet så alla får chans att bli människor.
  5. För att göra leken mer avancerad kan ytterligare två utvecklingsstadier (djur) ingå i spelet. Då blir ordningen så här: Bakterie -> Fisk -> Groddjur -> Kräldjur -> Apa -> Människa . Fisken simmar fram och groddjuret hoppar jämfota.

Dela gärna:

Senast ändrad 28/05/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se