Gå till huvudinnehållet

På rymmen – en lek

Summering
En lek där alla rör på sig. En elev är apa och en är zoovaktare. Resten är små tåg som tuffar runt. Zoovaktaren ska försöka fånga apan som rymt och apan kan gömma sig bland tågen.
apan-som-rymde-en-lek
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att öva på att reagera snabbt och att röra på sig utomhus.

Det här behövs

  • Snitslar för att avgränsa lekområdet

Gör så här

  1. Samla deltagarna och berätta historien om en liten apa som rymde från ett zoo. Apan sprang ut genom grindarna. Intill zooet fanns det en tågstation. En vakt på zooet sprang efter apan och försökte fånga den. Apan gömde sig bland tågvagnarna och hoppade från den ena till den andra. Till slut kunde vakten fånga den lilla apan och ta tillbaka hen till sitt zoo.
  2. En deltagare får vara apa och en är zoovaktare. Resten av deltagarna delas upp i grupper om tre eller fyra.
  3. Grupperna bildar små tåg. De ställer sig bakom varandra med händerna på höfterna på den som står framför. Tågen kan springa och gå men aldrig stanna och måste alltid hålla ihop.
  4. Zoovaktaren försöker fånga apan genom att kulla den. När apan är kullad byts rollerna. Apan blir zoovaktare och zoovaktaren apa.
  5. Apan kan gömma sig bland tågen genom att ta tag längst bak i ett tåg. Den som är längst fram i tåget blir då ny apa och måste gömma sig för zoovaktaren.

Dela gärna:

Senast ändrad 28/05/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se