Gå till huvudinnehållet

Tre glas vatten

Summering
Upplev vattnets orättvisa fördelning på jordklotet. Tre glas vatten om dagen är vad många människor har att leva på.
tre-glas-vatten
Hållbarhetsmålen

Syfte

Få en känslomässig upplevelse av vattnets orättvisa fördelning på jordklotet.

Det här behövs

  • Tre glas vatten

Vattenceremoni

Gör så här 

  1. Låt tre glas vatten illustrera vattensituationen i vissa delar av Afrika. Börja med att fråga eleverna hur mycket vatten de tror att de gör av med per dag? 
  2. Försök att gestalta den dagliga vattenkonsumtionen i två olika delar av världen: Tre glas vatten i Afrika och 14200 liter vatten i Sverige. Använd det uttryck som passar – teater, skulptur, foto, dans… 
  3. Bilda pargrupper och välj varsin roll, den ene är från Sverige, den andre är från Tanzania. Berätta för varandra hur en dag ser ut där fokus ligger hur vatten används. 

Rent vatten i världen

Tre glas vatten om dagen att dricka, att laga mat och att tvätta sig med är vattenmängden för många människor i utvecklingsländer. Vi svenskar använder cirka 140 liter vatten per person och dygn i hushållet. Läs mer på Svenskt vatten

På Unicefs hemsida står att när de globala målen för hållbar utveckling antogs 2016 höjdes ambitionsnivån för hur vi mäter människors tillgång till rent vatten. De tre krav som nu ställs för att ett hushåll ska anses ha tillgång till rent vatten är:

  • Vattnet ska vara tillgängligt vid bostaden. 
  • Tillgången ska vara konstant.
  • Vattnet ska hålla tillräckligt god kvalitet enligt uppsatta gränsvärden.

Enligt den här definitionen har idag 71 procent (5,2 miljarder människor) av befolkningen i världen tillgång till rent vatten, medan 29 procent (2,1 miljarder människor) saknar det enligt Unicef. Av de som saknar tillgång till rent vatten, tvingas nästan 160 miljoner människor hämta orent dricksvatten ur öppna källor som sjöar, floder och dammar. 

Brist på rent vatten har allvarliga konsekvenser för människors, och särskilt barns, hälsa. Runt 531 000 barn under fem år dör i diarrésjukdomar varje år. De allra flesta dödsfall i diarrésjukdomar beror på brist på rent vatten och bristande hygien enligt Unicef. Det innebär att mer än 800 barn under fem år dör varje dag på grund av smutsigt vatten och dålig hygien och sanitet enligt Unicef (augusti 2019) Läs mer om vattenbristen i världen på deras hemsida.

Dela gärna:

Senast ändrad 05/06/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se