Gröna ärtor säljs oftast som frysta. De är, liksom andra baljväxter, väldigt klimatsmarta och det behövs inte mycket mark att odla dem. De gröna djupfrysta ärtor som vi hittar i butiken kommer från så kallade märgärtor. Själva ärtan växer inuti växtens ärtbaljor (ärtskidor). För att vara gröna ärtor, ska de plockas innan de egentligen är mogna. Alltför mogna märgärtor är gula och torra. I butik hittar man ofta svenska frysta ärtor, det är bra eftersom Sverige har striktare regler kring bekämpningsmedel än de flesta andra länder. Tiden mellan skörd och att ärtan ligger i frysen kan vara cirka fyra timmar för svenska ärtor. Såpass färska produkter är det sällan man får på tallriken!
Heter det ärtor eller ärter? Det finns inget rätt eller fel i hur man benämner en ärta i plural. Både ärter och ärtor fungerar!
WWFs råd
Ät helst
- Ekologiska frysta gröna ärtor
Ekologiskt visar att ärtorna är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska!
Ät gärna
- Frysta gröna ärtor