Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-bananer

Bananer växer på så kallade bananstockar på bananplantor i tropiska länder. På en bananstock finns upp till 200 bananer! Stocken hänger lodrätt ner från plantan med en stor mörkröd bananblomma längst ner. Det finns över 1000 olika banansorter i världen, och två huvudgrupper är ätbananer – som är de vi äter mest av i Sverige – och kokbananer. I Vegoguiden pratar vi om ätbananer.

Bananer i svenska butiker kommer ofta från länder i Mellan- och Sydamerika. Att odla bananer kan innebära hög risk för förlust av biologisk mångfald eftersom odlingarna kan anläggas i områden som är naturligt artrika. Bananplantager kan alltså tränga undan dessa viktiga arter. Användningen och lagstiftningen kring bekämpningsmedel har också uppmärksammats och konsumenttrycket har därför gjort att konventionella bananer nu nästan är borta från marknaden i Sverige, och de ekologiska har blivit standard.

Visste du att Sverige är det icke bananproducerande landet i världen som äter flest bananer – ca 17 kg per person och år?

WWFs råd

Ät gärna

  • Ekologiska bananer

Ekologiska bananer är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska!

Ät ibland

  • Bananer certifierade med Rainforest Alliance

Rainforest Alliance har starka krav för att stötta ökad biodiversitet i bananodlingarna, men kemiska bekämpningsmedel får användas.

Var försiktig

  • Bananer

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se