Gå till huvudinnehållet
cashewnotter

Cashewnötter

Cashewnöten sitter på en stenfrukt, ett ”cashewäpple”, som i sin tur växer på större träd i tropiska områden. Det krävs ganska mycket jobb för att få fram cashewnöten. Cashew-äpplet går att göra juice på, men det är nöten under som har blivit populär världen över. Nöten omges av ett skal som är giftigt, och behöver därför rostas innan den till slut går att avnjutas.

Cashewnötter vi köper i Sverige kommer från olika tropiska länder och Vietnam är ett stort importland. Cashewnötter växer ofta i områden där det är mycket hög risk för förlust av biologisk mångfald, då odlingarna kan anläggas där det är naturligt artrikt. Det kan också gå åt relativt mycket vatten för att få fram nötterna. Småskalig odling av cashew kan ske i vad man kallar skogsjordbruk eller agroforestry. Denna odlingsform är skonsam för naturen och utnyttjar många ekosystemtjänster, men det är mycket svårt att i butik veta om nötterna har odlats så.

Visste du att vi idag äter 50 gånger mer cashewnötter i Sverige än för 20 år sedan?

WWFs råd

Ät gärna

  • Ekologiska cashewnötter

Ekologiska cashewnötter är odlade utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden. Problemen med markanvändning i känsliga områden kan dock fortfarande vara stora.

Var försiktig

  • Cashewnötter

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se