Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-dadlar

Dadlar är en frukt och växer på dadelpalmer som kan bli 20–30 meter höga. Uppe bland bladkronans taggiga blad sitter långa ax fulla med dadlar. Palmerna behöver mycket värme och mycket vatten för att få fram bra dadlar. En enda palm kan producera flera hundra kilo frukt.

Dadlar är en resurskrävande gröda med hög klimatpåverkan i jämförelse med annan frukt. Att odla dadlar kan också ge mycket hög påverkan på vattenresurserna i de torra områden där dadlar ofta odlas, som till exempel länder i Sydvästasien som Iran, Irak och Saudiarabien. Odlingen tar också ganska mycket mark i anspråk och det finns dåligt med data när det gäller både användningen och lagstiftningen kring bekämpningsmedel. Så välj ekologiska dadlar och använd i måttliga mängder.

Vissa forskare tror att det var en dadel – inte ett äpple – som var den riktiga frukten som nämns i Bibelns Edens Lustgård!

WWFs råd

Ät ibland

    • Ekologiska dadlar

Ekologiska dadlar är odlade utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden. Påverkan på vattenresurserna, liksom den högre klimatpåverkan, kan dock fortfarande vara betydande.

Var försiktig

  • Dadlar

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se