Gå till huvudinnehållet
VEGOGUIDEN_KAFFE

Kaffe kommer från malda och rostade kaffebönor. Bönorna sitter inne i bär som växer på kaffebuskar. Det finns mer än 10 miljoner kaffegårdar i världen och 95 % av dessa är småbruksgårdar som producerar 80 % av världens kaffe. De två mest odlade sorterna är Arabica och Robusta. Kaffe importeras oftast som gröna bönor till Sverige där det sedan rostas. Merparten av de gröna kaffebönorna som importeras till Sverige kommer från Brasilien, Honduras, Peru och Kenya.

Vi dricker mycket kaffe i Sverige – vi ligger faktiskt bland topp 10 i världen i kaffekonsumtion.

Kaffe kan ha en stor negativ påverkan på den lokala biologiska mångfalden vilket främst beror på att mark i regioner med hög artrikedom odlas upp. Klimatpåverkan av kaffe kan vid en första anblick uppfattas som liten eftersom den i Vegoguiden presenteras som färdig dryck (och alltså innehåller en hel del vatten), men faktum är att växthusgasutsläppen för en kopp kaffe är ungefär lika mycket som utsläppen från 1 kilo rotfrukter. På grund av den höga konsumtionen och den stora miljöpåverkan vid kaffeodlingen sticker faktiskt kaffe ut som ett av de livsmedel som leder till stor förlust av biologisk mångfald och som har högt avtryck på miljön sett till svenskarnas totala matkonsumtion. Läs en sammanfattande rapport om kaffe, te och kakao här.

Tänk på att…
… Inte slänga kaffe! Av maten som hälls ut i diskhon i Sverige är 45 % kaffe eller te. Det motsvarar totalt 84 400 ton om året eller 8 liter per person och år. Galet – då miljöpåverkan är så stor! Kanske kan du brygga lite mindre kaffe nästa gång, eller hälla det överblivna kaffet i en termos och dricka under dagen? Eller varför inte frysa in kallt kaffe och göra iskaffe av det? Fundera på ditt bästa knep för att ta vara på allt kaffe som bryggs!

…Det spelar också roll hur du dricker ditt kaffe – här ser du skillnaden i klimatpåverkan på allt från en kopp svart kaffe till en stor latte med olika mjölksorter:

WWFs råd

Drick gärna

  • Ekologiskt kaffe

Ekologiskt kaffe är odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologiskt!

Drick ibland

  • Kaffe certifierat med Rainforest Alliance
  • Kaffe

Rainforest Alliance har flera krav för att stötta ökad biologisk mångfald i kaffeodlingarna, vilket är jättebra. Dock får kemiska bekämpningsmedel användas vilket gör att bedömningen inte kommer upp på grönt ljus – men det är långt bättre än konventionellt odlat kaffe! Bekämpningsmedlen i kaffeodlingen kan ha stor negativ påverkan på den lokala biologiska mångfalden – så det är bra att välja ekologiskt kaffe!

Dela gärna:

Senast ändrad 17/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se