Gå till huvudinnehållet
VEGOGUIDEN_KAKAO

Kakao kommer från kakaobönor. De sitter i rader inne i frukter som i sin tur växer på träd. Kakaon kommer ursprungligen från Sydamerika. Den kan främst odlas runt ekvatorn i höga temperaturer och relativt konstant nederbörd. Sju länder dominerar den globala produktionen av kakaobönor: Elfenbenskusten, Ghana, Ecuador, Kamerun, Nigeria, Indonesien och Brasilien. Det mesta av förädlingen till kakaoprodukter, som choklad, sker däremot i regioner där kakaobönor inte odlas, som Europa och USA.

I Sverige gillar vi choklad! I snitt får vi i oss 0,3 kg kakaopulver, 2,5 kg kakaodryckspulver, drickfärdiga chokladdrycker och chokladsåser och 15,5 kg choklad och konfektyr per person och år.

Vatten- och markföroreningar är omfattande i modern kakaoproduktion och kakao kan också ha en hög negativ påverkan på den lokala biologiska mångfalden. Det finns ett högt miljötryck per kilo kakao, vilket leder till en hög påverkan av dessa livsmedel relativt sin andel i den svenska kosten. Kakao är ett av de livsmedel i nordisk konsumtion som driver att arter utrotas där den odlas. Läs en sammanfattande rapport om kakao, kaffe och te här.

WWFs råd

Ät gärna

  • Ekologisk kakao

Ekologisk kakao är odlad utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden. Problemen med markanvändning i känsliga områden kan dock fortfarande vara stora.

Ät ibland

  • Kakao certifierad med Rainforest Alliance

Rainforest Alliance har starka krav för att stötta ökad biologisk mångfald i kakaoodlingarna, men kemiska bekämpningsmedel får användas.

Var försiktig

  • Kakao

Dela gärna:

Senast ändrad 11/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se