Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-kokos

Kokosnötter skördas från palmer i tropiska länder. Materialet från palmerna används till mycket – bland annat som virke (stammen) och tak till bostäder (flätade blad). Kokosnöten kan ätas både som omogen och torkad. Omogna gröna kokosnötter innehåller ungefär en halv liter läskande kokosvatten. Mogna nötter ramlar ner själva, och efter torkning skrapas det vita kokosköttet ut. Den senare är den variant vi är mest vana vid att se i Sverige, antingen som kokosflingor eller mald till så kallad kokosmjölk, som även kan användas som grädde. I Vegoguiden tittar vi på kokosnöten i form av flingor.

Kokos vi äter i Sverige kommer ofta från länder i södra Asien, till exempel Filippinerna och Sri Lanka. Palmerna växer i områden där det finns hög risk för förlust av biologisk mångfald eftersom odlingarna kan anläggas där det är naturligt artrikt. Det kan också krävas relativt mycket vatten för att odla kokos.

Om du vill hämta en omogen kokosnöt behövs mod – palmen är 20 till 30 meter hög och nötterna sitter högst upp!

WWFs råd

Ät gärna

  • Ekologisk kokos

Ekologisk kokos är odlad utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden. Problemen med markanvändning i känsliga områden kan dock fortfarande vara stora.

Var försiktig

  • Kokos

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se