Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-plommon

Plommon växer på mindre träd eller stora buskar, och är ganska vanliga i södra Sverige. Det finns flera underarter – till exempel sviskon, eller katrinplommon, som vanligen äts torkade. En annan underart är krikon som är mindre och rundare. Plommon i svenska butiker kommer nästan aldrig från Sverige utan från södra Europa, till exempel Italien och Spanien och det är de Vegoguiden pratar om här. Plommon är klimatsmarta och odlingen kräver inte mycket mark. Odlingarna kan dock ha hög eller mycket hög påverkan på vattenresurserna och användningen av bekämpningsmedel kan vara hög.

Visste du att plommon togs fram i västra Asien för tusentals år sedan?

WWFs råd

Ät gärna

  • Ekologiska plommon

Ekologiska plommon är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska!

Ät ibland

  • Plommon

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se